Bøker

Store forventninger

Hvordan følge opp den ultimate metoo–historien? Gjennom 12 noveller skildrer stjerneskuddet Kristen Roupenian ulike relasjoner preget av maktspill, kontrollbehov og usikkerhet.

I desember 2017 stod Kristen Roupenians novelle «Cat Person», eller «Kattemenneske» som den heter på norsk, på trykk i tidsskriftet The New Yorker. Noen dager senere var den spredt via internett, lest av millioner, og blitt noe av en sensasjon. Roupenian hadde, ved å skrive en historie om en mislykket date mellom en 20 år gammel jente og en 34 år gammel mann, truffet tidsånden og skrevet det mange opplevde som den ultimate Metoo-historien.

Etter den enorme suksessen ble Roupenian etter sigende tilbudt 1,2 millioner dollar i forskudd for å skrive ei novellesamling. Forventningene er med andre ord store, og Du vet at du vil har mye å leve opp til.

Kontrollere andre

Som tittelen antyder kretser novellene rundt metoo-relaterte emner som sex, begjær, makt og undertrykking. De utforsker dynamikken mellom kjønnene og motivene for valgene vi tar. Karakterene handler som regel ut ifra selviske motiv, og forsøker å forstå seg selv gjennom andres blikk. Det viktigste i kjærlighetsforholdene er ikke å elske, men å kontrollere hverandre. Mens noen av novellene er realistiske relasjonsfortellinger à la «Kattemenneske» (som òg er med i samlinga), overrasker Roupenian også med mørke, morbide og galgenhumoristiske eventyr i som minner både om Edgar Allan Poe og Brødrene Grimm.

Gale kvinner

Det er mye uhyggelig som vaker under overflata i Du vet at du vil, men novellesamlinga har samtidig humoristiske sider. Roupenian harselerer blant annet med freudiansk tenkning og kvinnesyn, og mange av historiene handler om penismisunnelse, dødslengsel, undertrykt begjær og ubevisste drifter. Mest eksplisitt kommer dette til uttrykk i novella «Arret», hvor vi møter en kvinne som ved hjelp av svart magi skaper seg en drømmemann, for deretter å tilegne seg hans mannlige egenskaper.

I flere av novellene framstilles kvinnene som gale, som i eventyret om prinsessa som i stedet for å falle for prinsen, forelsker seg i en grotesk versjon av seg selv bestående av ei bøtte, et speil og et lårbein. Eller i novella «Fyrstikkeskebeviset», om kvinnen som klør over hele kroppen, men som ikke blir trodd av legene, og i stedet blir behandlet for psykisk sykdom. Roupenian kommenterer hvordan disse foreldede ideene om kjønn fremdeles gjør seg gjeldende, og på hvilken måte slikt tankegods opprettholder skjeve maktforhold mellom menn og kvinner.

Uferdig

Til tross for fine tilløp, er Du vet at du vil først og fremst en ujevn novellesamling. Forfatteren har best kontroll på de realistiske og mer subtile historiene som «Look at Your Game, Girl», «En hyggelig fyr» og «Gutten i svømmebassenget». Her viser hun seg som en stilsikker og vittig skribent med et skarpt blikk for de underliggende mekanismene i mellommenneskelige relasjoner.

I enkelte noveller kan det imidlertid virke som Roupenian har spedd på med makabre og spektakulære detaljer for å dekke over svake og søkte plott. Flere av fortellingene virker generelt uferdige, og kunne med fordel (i en samling som rommer hele 12 noveller!) vært droppet.

De som forventet seg «Den Store metoo-boka» vil kanskje bli skuffet. Jeg vil likevel påstå at Roupenian i de beste novellene bidrar med nyanserte blikk på hvorfor maktmisbruk og overgrep skjer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker