Bøker

Trøst fra professoren

I Norge er Ole Hallesby kanskje mest kjent for den såkalte helvetestalen han holdt på norsk radio i 1953. Men det er boken Fra bønnens verden som har satt de dypeste sporene.

Da Ole Hallesby i 1927 utga boken Fra bønnens verden var han nesten 50 år gammel. Han hadde utgitt mange bøker og var antagelig den mest kjente kristne lederen i Norge – kanskje også den mest omdiskuterte som en tydelig talsmann for konservativ luthersk teologi i Norge.

Hallesby stod svært sentralt i norsk kristenliv i mange år. Han var både den akademiske teologiprofessoren som preget tusenvis av prestestudenter, og bedehuspredikanten som reiste land og strand rundt som forkynner. I 1908 var han med på å grunnlegge Menighetsfakultetet i protest mot den teologiske profilen til Universitets teologiske fakultet. Han var formann i Det norske lutherske Indremisjonsselskap i mer enn 30 år og sentral da Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag ble stiftet i 1924. I noen år var han også formann i Santalmisjonen.

Banker på døren

Fra bønnens verden har undertittelen: «Et ord til trette bedere». Formuleringen sier en hel del om bokens stil. Mange av de som tenker at Hallesby først og fremst hadde en knallhard forkynnelse vil nok bli overrasket over hvor full boken av trøst og omtanke.

Kanskje noe overraskende for mange velger Hallesby Åpenbaringen 3,20 som sin sentrale tekst for å forklare hva bønn er. «Se jeg står for døren og banker. Om noen hører min røst og åpner døren, da vil jeg gå inn til ham og holde nattverd med ham, og ham med meg».

Hallesby forklarer at bønn det er «å lukke Jesus inn». Han vil trøste de som synes det er vanskelig å be og som tenker at det er nødvendig å fremvise en sterk tro til Gud. «Å be er ikke noe mer innviklet enn å lukke Jesus inn i vår nød (…) Bønnenes resultat er derfor ikke avhengig av kraften hos den som ber».

De hjelpeløse

I forordet til Fra bønnens verden forklarer Hallesby hvorfor boken fikk akkurat denne tittelen. Det skyldes at den ikke gjør «krav på å være mer enn noen enfoldige råd til trette bedere, og mener ikke å gi noen uttømmende behandling av dette rike emne». Litt paradoksalt er det at boken stort sett har fått andre titler når den er blitt oversatt. På engelsk heter den Prayer og på spansk ble disiplenes ord, Herre, lær oss å be, benyttet.

Like fullt passer den ydmyke tittelen bra til bokens innhold. Hallesby ser det nemlig som avgjørende at den som ber ikke har for stor tro på seg selv og sin egen fromhet. «Så vidt jeg forstår, er bønnen egentlig innrettet bare for de hjelpeløse. Den er de hjelpeløses siste utvei. Ja, i sannhet, den siste utvei. Vi prøver alt før vi endelig går bønnens vei».

Direkte henvendelse

Den utgaven av Fra bønnens verden som jeg selv har, består av ikke mer enn 170 små sider. Her er ingen fotnoter og ingen akademiske formuleringer. Hallesby er forkynneren som driver sjelesorg overfor mennesker som synes det er vanskelig å få skikk på bønnelivet sitt.

Kapitlene tar opp en rekke temaer som også kristne av i dag er opptatt av. Hallesby skriver om bønnens vanskeligheter, bønnens arbeid, bønnens kamp, bønnens mening og bønnens form. Mest av alt trekker han frem bibeltekster og Bibelens fortellinger, men innimellom forteller han en historie fra eget eller andres liv.

Noe av det mest typiske med stilen til Ole Hallesby er hvordan han ofte forsøker han å leve seg inn i situasjonen til leserne og henvender seg direkte til disse:

«Nå er det visst en eller annen enfoldig beder som kjenner seg forknytt. Etter det som her er uttalt, begynner du å ane at du har misforstått og misbrukt bønnens hellige forrett. Du har gått i ditt daglige liv og talt med Gud om stort og smått. Og du har bedt han om de ubetydeligste ting. Men nå blir du redd for at dette er å misbruke bønnen, og at du derfor straks må slutte med det. Og det går et tung sukk gjennom ditt hjerte. Nei, min venn, du skal slett ikke slutte med det».

Bestselger

Hallesby skrev omkring 70 bøker, men ingen har nådd lenger ut enn hans enkle bok om bønn. I Norge har boken blitt solgt i mer enn 100 000 eksemplarer. I tillegg er den oversatt til mer enn 20 språk. Bare i USA har den solgt nesten en million eksemplarer. Rundt årtusenskiftet var jeg selv med på å selge den spanske utgaven til en rekke land i Sør-Amerika gjennom et lite forlag i Peru. Boken var vår desiderte bestselger.

Så hva var det med Fra bønnens verden som gjorde den så betydningsfull? En grunn kan ha vært at Hallesby også i eget liv var svært opptatt av bønn. Rett etter at han døde skrev Fredrik Wisløff, en kollega i Indremisjonsselskapet, disse ordene: «Hallesbys nærmeste forteller at han hadde to faste bønnetider om dagen. Den ene var om morgenen. Den andre etter middagshvilen. I tillegg til dette kom husandakten. Den ble holdt om kvelden da familien var mest samlet. Da ble det bedt for land og folk, kongehus og styresmakter, for slekt og venner og for de grener av Guds rikes arbeid som særlig lå han på hjerte».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker