Bøker

Morsomt og dødsviktig

Overraskelse er et av Arne Svingens mestergrep. Det gir humor og framdrift.

Man skulle tro at hvis legen sier at man har maks ett år igjen å leve, vil man enten bli fullstendig lammet av sorg, eller prøve å gå inn for å gjøre det til et hyggelig år. Gjøre morsomme ting med venner og familie hvis man orker, i det hele tatt nyte livet så lenge man har det. Slik er det ikke med Henrik, 11 år. Han setter full fart på sitt engasjement for miljøvern. Hvis han bare har ett år på seg, skal han i hvert fall gjøre sitt beste for å redde verden. Nå!

Positiv

Vi skjønner allerede i starten av Arne Svingens barnebok En himmel full av skyer at Henrik er mer enn vanlig miljøbevisst. Han nekter å sitte på i morens dieseldrevne bil til legetimen de skal på sammen, etter en lengre kreftbehandling. Så han løper. Han er dessuten skikkelig glad, for han føler på seg at dette blir en bra dag: «Jeg mister mobilen, men fanger den igjen i lufta. En syklist skal til å frontkollidere med trynet mitt, men bøyer av i siste sekund og velter på en gressplen. Jeg finner en uåpnet pastilleske på bakken …». Vi skjønner at Henrik er over middels positiv og energisk, og det kan han trenge når han får den dramatiske beskjeden hos legen. For selv den greier han å vri til noe bra. Da skjønner man at dette ikke blir en tårevåt historie.

Statsministerens datter

Det heftige spillet på kontraster fortsetter utover i boka. Det er et godt grep for å gi den framdriften Svingen er avhengig av for å klare sin målsetning om å engasjere unge lesere. Forfatteren har til og med ambisjoner om å få gutter til å lese. Det er grunn til å tro at oppskriften hans funker.

Boka har et godt driv. Henrik har den ene ideen etter den andre om hva han må gjøre for å redde verden. Ideene går helt til politikkens topp og naturligvis er det fint lite som går etter planen, men det gjør ingenting, for når noe går skeis, åpner det seg plutselig nye muligheter. Det viser seg for eksempel at statsministeren har en datter på Henriks alder og det åpner både for morsomme sidehistorier og god hjelp for Henrik.

De brå kastene i historien gjør den spennende. Det dreier seg ikke bare om å se hvorvidt prosjektene går, men hva for noe artig som kan by seg fram som løsning når noe egentlig går skikkelig dårlig.

Kjærlige slåsskamper

Vi får også et interessant møte med Henriks familie, som er tidsriktig bygget opp med mor, halvbror og en far som bor et annet sted. De stadige, kjærlige slåsskampene mellom brødrene er også muntert skildret – deilig fritt for moralske pekefingre. Det er jordnært og engasjerende. Her handler det både om svære katastrofeforestillinger og høyst dagligdagse bekymringer, som når Henrik frykter å bli ferska under en av sine mange aksjoner; av alt skummelt som kan skje, er det verste: «Tenk om de ringer mamma!»

Treffer blink

En himmel full av skyer treffer blink med sin tematikk. Miljøvern er på de fleste dagsordener for tiden. Selv en del forskere rykker nå ut og advarer om at vi ikke har tid til å nøle oss fram til forsiktige løsninger slik tonen har vært blant politikerne de senere årene. Nylig hadde den danske avisen Information en stor artikkel der de intervjuet forskere innen flere fagfelt, som sier at situasjonen er dramatisk og vi må ta helt andre grep for å unngå full katastrofe. I disse dager kommer også tidligere visepresident i USA, Al Gore med en oppfølger til sin bok En ubehagelig sannhet. Nå heter det Fakta til makta. Det haster.

Vil inspirere

Så det passer utmerket at vi får hjelp av 11 år gamle Henrik i Svingens bok. Det er jo også lov til å håpe at boka vil inspirere til engasjement. Sånn sett blir En himmel full av skyer mer enn bare en lettlest og artig bok for barn. Den er det også. Men den rommer ikke så rent lite fakta om hva kloden har å slite med for tida.

Marianne Lystrup

Annonse
Annonse

Mer fra: Bøker