Bøker

Den politiske samtalens sammenbrudd

Heidi Taksdal Skjeseths bok om Trump viser at det vil bli mye verre før det kanskje blir bedre.

At den amerikanske presidenten Donald Trump har et lemfeldig forhold til sannheten, er innlysende for mange av oss. Trump har løyet så mange ganger nå, og når han lyver, er det heller ikke særlig subtilt.

Nå vil ikke engang velgerne hans mene at presidenten alltid snakker sant. Men halvparten av Amerikas befolkning var lei av å bli lovet andre ting, som heller ikke ble overholdt. For folket i landet der grunnfortellingen er at alt blir bedre bare du jobber hardt, holdt det ikke å bli lovet «change» av Barack Obama. Heller ikke at det nå endelig var «deres tur», slik Hillary Clinton sa i valgkampen. De ordene hadde så mange politikere ytret, og fremdeles sto lønningene på stedet hvil, eller gikk ned, i år etter år.

Aldri vært verre

Amerikanerne visste nok hva og hvem de stemte på, men de brydde seg ikke. Obama lovet å forandre Washington, mens realiteten ble at det politiske klimaet i hovedstaden aldri hadde vært verre enn de siste åtte årene. Legg til at Hillary ikke engang fant det bryet verdt å besøke de tradisjonelle blå statene i rustbeltet, og man kan spørre seg hva folket der egentlig hadde å tape?

Lystløgner

Vel, ganske mye, har det vist seg. Ikke minst tilliten til at det som kommer fra lederen av den frie verden er ord man kan tro på. Heidi Taksdal Skjeseth dokumenterer det mange politisk interesserte allerede vet: Trump er en lystløgner og tilsynelatende uten evne til å reflektere kritisk over ordets makt og betydning. Skjeseth skriver om Trumps skammelige fødsel som politiker; hans rolle i den såkalte «birther-movement», som fremsatte løgnen om at Obama ikke var født i USA. Hun skriver om hans manglende forhold til lov og orden som svindlende forretningsmann. Og hun drøfter i en videre forstand våre menneskelige tilbøyeligheter til å følge en flokk, og dermed være disponert for forførelse.

Lite tillit

Skjeseth skriver også om det delte landet USA. Avviket i virkelighetsoppfatning og tillit til hverandres argumenter står i fare for å gjøre den amerikanske samfunnsdebatten stum. Ingen hører etter eller forsøker å sette seg inn i den andres posisjon. Forfatteren har mye rett i at både samfunnsutvikling og medieutvikling la til rette for en «bullshitter» som Trump.

Folkets uro

Selv er jeg usikker på om svaret ligger i mer faktasjekk av politikere eller omfattende grep gjort av mediene selv, slik boken mot slutten foreslår. All politisk historie viser at fredfulle perioder alltid etterfølges av økende motsetninger og polarisering. Det virker å være noe i den politiske samtalen som gjør at den aldri evner å artikulere hele folkets uro og bekymring. For Obamas blendende taler gjorde jo ingenting for industriarbeiderne i Midtvesten, de betød ingenting for våpenlovgivningen. Ordene fungerte snarere som en bedøvende overbygning som dekket over hvor ille det sto til, hvor delt landet faktisk var. Så smalt det, og halvparten av velgerne stemte frem det diametralt motsatte av Obama. Det vitner om en politisk samtale som i stedet for å snakke til folket, snakkerover det.

Skjeseth har skrevet en god, dyster bok som viser at det vil bli mye verre før det kanskje blir bedre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker