Bøker

– Populær pris fra velviljens apostler

Fire finalister er annonsert til alternativ litteraturpris. – Man premierer den forfatteren som selger mest bøker, mener svensk kritiker.

Bilde 1 av 2

– Det eneste gode som kan komme ut av dette stuntet, er at det kanskje kan bli slutt på maset om at Murakami fortjener Nobelprisen dersom han får Den Nya Akademiens pris isteden.

Det sier Carina Elisabeth Beddari, kritiker i Morgenbladet til Vårt Land.

Ikke-europeisk

Organisasjonen Den Nya Akademien ble opprettet som en reaksjon på skandalene som rystet Svenska Akademien i forbindelse med Metoo-kampanjen. Som en følge av at juryen i Svenska Akademien mistet flere av sine medlemmer, vil ikke Nobelprisen i litteratur deles ut i 2018. Det er første gang utdelingen uteblir siden 1943.

Bak initiativet til den alternative prisen sto journalist og forfatter Alexandra Pascalidou. Fra 10. juli til 14. august har hele verden kunnet gå inn og stemme på 47 kandidater, nominert av svenske bibliotekarer. Nå skal en ekspertjury velge ut vinneren blant de fire finalistene. Vinneren vil bli annonsert 12. oktober, og prisen deles ut i midten av desember. Tidspunktene sammenfaller med når Nobelprisen normalt deles ut.

Den nye prisen har blitt kritisert for å ha en overvekt av nordamerikanske og skandinaviske forfatternavn på nominasjonslisten. Tre av fire av de nå annonserte finalistene er imidlertid ikke-europeiske. Japanske Haruki Murakami, vietnamesisk-canadiske Kim Thúy, guadeloupeiske Maryse Condé konkurrerer med engelske Neil Gaiman.

Samtlige er allikevel kjente stemmer på det engelskspråklige markedet.

Nettpris

Den svenske poeten og forfatteren Göran Sommardal sier at det gleder ham at for eksempel Murakami er blant finalistene, men peker på at dette allerede er en svært populær og mye oversatt forfatter.

– Det jeg først og fremst misliker ved Nya Akademien er selvrettferdigheten de viser. Man slår seg på brystet over ikke å være sexistiske eller rasistiske, men har ikke reflektert over hvilke vilkår som gjelder for utdelingen av sin egen pris.

Sommardal peker på at finalistene er valgt gjennom en avstemning på internett. Dermed avspeiler utvelgelsen opinionens smak, mener han.

– Det blir en slags nettpris, der de som allerede har mange følgere på nett vinner fram. Slik ekskluderes forfattere som ikke allerede er representert i massesamfunnet. Det er ikke nødvendigvis noe feil med det, men det blir en mer populær pris. Man premierer den forfatteren som selger mest bøker. Slik sett kan ikke denne prisen konkurrere med den opprinnelige.

Mangler refleksjon

Beddari er på linje med Sommardal:

– Det er helt greit med en mer folkelig pris, og Pascalidou har fått en markedsvennelig idé, det skal hun ha – men noe alternativ til Nobelprisen er dette ikke, sier hun.

Slik Sommardal ser det, har den tradisjonelle Nobelprisen til en viss grad lykkes i å finne fram til forfattere uten å gå via det angloamerikanske markedet.

– Svenska Akademien har sittet på en helt annen kunnskap når det gjelder å oppsøke ikke-oversatt litteratur. De klarer selvsagt ikke å dekke over alle stammespråk i verden, men har i det minste vist vilje til å anstrenge seg.

Sommardal mener dette gjør Nobelprisen til den mest globaliserte litteraturprisen vi har.

– Alle priser er jo rigget, på et vis, og nettopp derfor er det viktig med en selvrefleksjon over hvem det er som velger. Denne refleksjonen mangler i Nya Akademien. De er velviljens apostler.

Annonse
Annonse

Mer fra: Bøker