Bøker

En litterær ­snublestein

Simon Strangers nye roman åpner for prinsipielle ­diskusjoner om grensen mellom diktning og faktisk ­historie. Resultatet er en forvirrende leseropplevelse.

 Henry Oliver Rinnan, (1915-1947) var en av de verste og mest beryktede norske krigsforbrytere under den annen verdenskrig 1940-45. Rinnanbanden (kallt "Sonderabteilung Lola") ga seg ut for å være norske motstandsfolk og innfiltrerte seg i organiserte norske motstandsgrupper. Noe som resulterte i at flere hundre nordmenn ble torturert og minst 80 ble drept.  På bildet hovedpersonen med nr.1 på brystet under rettsaken der han ble dømt for 13 mord og snere henrettet..  11 av Rinnans hjelpere ble dødsdømt, men to av ble senere benådet. FOTO; Ukjent/ Arkiv / SCANPIX

Kun for abonnenter

Annonse
Annonse

Mer fra: Bøker