Bøker

Spennende om vår ukjente nabo

NRK har mange ressurser, og en av dem heter Morten Jentoft. I tillegg til sitt bergenske kulturspråk snakker han finsk, russisk og samisk.

Jentoft kan åpne dører inn til områder, konflikter og historier vi vet lite om, og hans Finland 1918 er et glitrende eksempel på det. Finland var en del av Sverige, men ble innlemmet i Russland. Likevel ble landet Suomi aldri integrert hverken i tsarens eller bolsjevikenes rike.

Respekt

Det er kanskje gammeldags å si det, men finnene er et tappert folk og kvir seg ikke for å gå løs på motstandere som er større og sterkere. De har kjempet seg til internasjonal respekt.

Første verdenskrig og den russiske revolusjon var dramatiske hendelser som fikk store konsekvenser. Ikke minst led mange land store tap i blodige borgerkriger. Og gradvis forandret Russland seg til å bli Sovjetunionen.

Krigen stilte strenge krav til makthaverne i Helsingfors som rev seg litt løs fra det russiske favntak. Fra idrettsanlegg og skiløyper visste vi at finnene ikke var til å spøke med. Sisu var ordet, men hvordan maktet dette lille landet å føre flere kriger samtidig med å arrangere de olympiske sommerleker – samt betale betydelige beløp i krigserstatninger?

Bolsjevik-revolusjonen utløste en finsk borgerkrig der frivillige fra andre land var med. Nærmere 37.000 mennesker mistet livet i denne krigen som i dag er glømt av de fleste. Også Norge var med og forlagsmann Harald Grieg gikk i spissen for å skaffe de finske krigere en ambulanse. Legen Harald Natvig laget en sterk billedserie om samme sak.

Ingen spøk

Når vi tenker på alt som kommer om våre kriger, så er det lite interesse for det finske drama ved avgrunnens rand. Men nå er det iallfall kommet en god og spennende bok om nabolandets farefulle kamp – og den viser at borgerkriger ikke er til å spøke med. Men finnene viser at de har et bedre grep på slikt enn mange andre.

Morten Jentofts bok kommer sent, men viktige opplysninger har vi alltid bruk for …

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker