Bøker

Barnemammut er størst

Barn fra null til 12 kan velge mellom 180 titler på årets Mammutsalg.

En av de mest populære bøkene uansett kategori er Gutta i trehuset med 13 etasjer som er oversatt av Hege Mehren. Den er en av 180 titler som retter seg mot barn opp til 12 år. Flest bøker er det til gruppen mellom fem og åtte.

– Jeg synes det er aldeles strålende at barnebøkene synes godt når man kommer inn i butikkene, og det første som møter meg i et nettsøk på Mammutsalget, er Astrid Lindgren.

Det sier Kristin Ørjasæter som er direktør på Norsk Barnebokinstitutt. En gjennomgang av katalogen forteller henne at det er en del av bøkene som har et langt liv.

– Det er fint at vi får nye og gamle titler sammen i et bredt utvalg. Det er viktig at barn også har adgang til klassikerne. De nye bøkene sier noe om hvordan det er å være barn i dag. Klassikerne kan gi noen store leseopplevelser. Kan Mammut bidra til det er det viktig, sier Ørjasæter.

– Noen rosa bøker som vi burde ha glemt, er også med, men her er mye fint, nytt og viktig, sier Ørjasæter.

LES OGSÅ: I England er skurkene i barnebøker nesten alltid gutter.

Gaverush

I tillegg til de 180 barnebøkene er det 21 ungdomsbøker på salget. I den nest største kategorien finner vi til sammenligning 144 romaner. Tall fra 2017 viser at det ble solgt flest barne- og ungdomsbøker målt både i antall og omsetning på Mammutsalget i fjor.

Anne Jorunn Skogøy er prosjektleder for Mammutsalget. Hun tror noe av forklaringen til barneboksuksessen kan være at mange foreldre passer på å kjøpe gaver til egne barn, og gaver til barnebursdager.

Innkjøpssjef Gine Jonassen i bokkjeden Norli Libris bekrefter at flere barnebøker hevder seg blant de forhåndsbestilte titlene. Jørn Lier Horsts krimserie for barn Clue er på topplistene. Moderne klassikere om «Emma og Thomas» og «Karsten og Petra» kommer også høyt opp.

- Men det som skiller Mammut-salget fra alle andre boksalg er den fantastiske bredden sier Jonassen.

– Er det klassikere som drar opp?

- Klassikerne «Mio min Mio», «Ronja Røverdatter» og «Brødrene løvehjerte» topper forhåndssalget hos oss i Norli og vil trolig være blant vinnerne. Når det er sagt: det er mange samtidige favoritter som ligger høyt på bestillingslistene – «Gutta i trehuset» og «Amuletten-serien» for å nevne noen svært populære serier av nyere dato, sier Jonassen.

Anbefalt

Vi har fått to forfattere til å anbefale bøker fra årets Mammutkatalog. Tone Almhjells fantasy har nådd mange norske og amerikanske lesere, og hennes andre bok Maretorn er med på Mammutsalget. For den yngste aldersgruppe opp til fem år har hun to anbefalinger.

Lillesøsterbøkene til Kari Grossman. Disse norske klassikerne er varme, fine, og gode å lese høyt.

Dagen da fargestiftene streiket av Oliver Jeffers. Det er en verdenssuksess med overskudd og humor.

For de litt eldre plukker hun seg Mine to oldemødre av Lisa Aisato N'jie.

– Det er vakker fortelling som er vakkert fortalt.

J.R.R: Tolkiens fantasyklassiker Hobbiten i praktutgave er for de største barna.

– Her vekkes eventyrlysten, garantert, og boken er mye bedre enn filmene.

Andre anbefalinger fra Almhjell er: – Anton og andre uhell av Gudrun Skretting: Sprudlende og solid om vennskap, forelskelse og å finne seg selv.

– Også en bonus: Tolv, på grensen til voksen? Simon og homo sapiens-agendaen av Becky Albertelli. Fantastisk bra om å komme ut av skapet.

LES OGSÅ: Opprørske barnebokfigurer kom 50 år før Pippi

Fin fakta

Rune R. Moen er oversetter og forfatter. Han debuterte i 2016 med boka Redd Ronny!. På Mammut er han representert med faktaboka Hvem er jeg? som han har oversatt. Vi har bedt ham anbefale andre faktabøker.

Den første han velger er Douglas Palmers Dinosaurer og forhistoriske dyr som er oversatt Lotte Holmboe. Moen roser det nedlagte Fontini Forlag for deres bevisste linje både når det gjelder illustrasjoner og språk. Dette leksikonet har 250 illustrasjoner av forhistoriske dyr.

Moen anbefaler gjerne Richard Walkers bok Hvem er jeg? som Moen selv har oversatt. Men han vil korrigere Mammutkatalogen.

– Å presentere barn for begreper som bevissthet, språk og DNA vil nok plassere den i aldersgruppen over åtte år. Walker gjør det på en måte som virkelig får en til å lære noe av å lesningen.

Moen slår også et slag for Tom Egelands Den store spøkelsesboka.

– Det er en utrolig kul bok og så merkelig som en faktabok om noe som ikke finnes. At den også byr på nye spøkelseshistorier gjør den til en blanding av fiction og fakta.

Til slutt:

– Jeg vil anbefale Veronica Zimmers sangkort. De har gitt meg mange koselige stunder med egne barn, sier Moen.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker