Bøker

Nobelprisvinner Dario Fo er død

Den italienske dramatikeren og skuespilleren Dario Fo er død, 90 år gammel. Fo fikk Nobels litteraturpris i 1997.

Fo betegnes som en av verdens mest berømte dramatikere og teaterskuespillere.

Avisa Corriere della Sera skriver at Fo døde på et sykehus i Milano torsdag. Han ble innlagt for tolv dager siden med lungeproblemer.

– Med Dario Fos død har Italia mistet en av de store personlighetene innen teater, kultur og det sivile liv. Hans satiriske arbeid, undersøkelser, scenearbeid og mangesidige kunstneriske aktivitet er verdens arv etter en stor italiener, sier Italias statsminister Matteo Renzi torsdag.

Sofistikert satire

Fo ble født i byen Sangiano nordvest i Italia 24. mars 1926. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd som dramatiker i 1960, og han regnes som en av foregangspersonene for politisk teater i Vest-Europa, skriver nyhetsbyrået TT.

Fo har omtalt seg selv som en klovn, og han ble verdenskjent for sine satiriske skuespill og teatralske skuespillerprestasjoner.

Blant Fos mest kjente verker er skuespillet «En anarkists tilfeldige død», som også ble oppført i Norge.

LES OGSÅ: Skriver hjerteskjærende usentimentalt om når katastrofen inntreffer hverdagen

Politikken

I løpet av karrieren måtte Fo flere ganger møte i retten, siktet for ærekrenkelser. Han ble arrestert ved flere anledninger, ble nektet innreisevisum til USA og han ble sensurert av den statlige tv-kanalen Rai.

Blant Fos fiender finner man blant andre pave Paul IV, som omtalte Fos stykke «Det komiske mysteriet» («Mistero Buffo») som blasfemisk.

På 1970-tallet måtte Fo forsvare seg mot avsløringer om at han hadde meldt seg frivillig til den fascistiske hæren under andre verdenskrig. Han har uttalt at han utelukkende gjorde det for å unngå å bli deportert til Tyskland. På startet av 70-tallet var han også svært aktiv på venstresida i italiensk politikk.

På 1990- og 2000-tallet kritiserte han gjentatte ganger daværende statsminister Silvio Berlusconi.

I senere tid engasjerte han seg i Femstjernersbevegelsen (M5S).

LES OGSÅ: Kunne Vigdis Hjort fått Nobels litteraturpris?

– Revolusjonerende

Fo viet livet sitt til flere kunstformer og omtales i italienske medier som dramaturg, skuespiller, regissør, skribent, forfatter, illustratør, maler, scenograf, aktivist og mye mer.

– I 50 år har han sammen med kona Franca Rame revolusjonert den italienske kunstverdenen, skriver La Repubblica.

Fo og Rame giftet seg i 1954, og fram til hennes død i 2013 samarbeidet de to tett.

I mars i år ble Fos 90-årsdag feiret med en storstilt offentlig fest i Milano, skriver avisa. Venner, kjendiser og andre oppmøtte æret da Fos karriere.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker