Bøker

Miljøengasjert diktsamling fikk kritikerprisen

Kritikerne kåret Inger Elisabeth Hansens diktsamling Å resirkulere lengselen, avrenning foregår til årets bok for voksne.

Inger Elisabeth Hansen ble torsdag tildelt kritikerprisen for diktsamlingen Å resirkulere lengselen, avrenning foregår.

– Vi ønsker oss en samtidslitteratur som engasjerer seg, som konfronterer samfunnsproblemene, som handler om innvandring eller olje eller sosiale forskjeller eller klimakrisen, sa Astrid Fosvold under torsdagens utdeling på Litteraturhuset.

Engasjement for miljøet

Hansens diktsamling er den første på tolv år. For sin forrige diktbok Trask, forflytninger i tidas skitne fylde (2003) fikk hun Brageprisen og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

«Vinnerboken lykkes ved å påta seg den sterke litteraturens stolteste oppgave: Å lære oss å tenke om tiden vi lever i, og utviklingstrekkene som kjennetegner den,» skriver juryen i sin begrunnelse.

Også Vårt Lands kulturredaktør Alf Kjetil Walgermo er begeistret for diktsamlinga. «Ho skriv dikt som syder av brodd og engasjement for miljøet. Og ho samtaler med gamle tekstar, frå bibeltekstar til fablar og mytar,» skriver han i sin anmeldelse.

LES OGSÅ: Disse bøkene er Vårt Land-anmeldernes favoritter fra 2015

Maritim fortelling fikk sakprosapris

Havboka av Morten A. Strøksnes ble tildelt kritikerprisen for beste sakprosa. Boka ble også tildelt Brageprisen.

«Havboka ligner både en roman, og er samtidig en historie om det mangfoldige havet, om gamle forestillinger om alskens skapninger og ny kunnskap om forunderlige livsformer. Det er kysthistorie, men og en samtidsfortelling om hvilke utfordringer havene står overfor,» skriver juryen i sin begrunnelse.

«Som en tekstlig Golfstrøm driver boken leseren avgårde, helt trygg på at alt Strøksnes tar i, blir til stor litteratur,» skriver Vårt Lands anmelder Eskil Skjeldal i sin anmeldelse.

Barnepris til eventyr

Øyvind Torseter ble tildelt kritikerprisen i kategorien for barne- og ungdomsbøker for Mulegutten.

«Torseters tolkning av «Risen som ikke hadde noe hjerte på seg» er alt annet enn forutsigbar,» mener juryen, som gleder seg over hvordan troll er blitt til troll igjen.

I tillegg fikk Anne Arneberg oversetterprisen for oversettelsen av Kaputt av italienske Curzio Malaparte, og Olaf Haagensen ble kåret til Årets litteraturkritiker.

Kritikerprisene deles ut av Norsk kritikerlag.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker