Bøker

Kritikernes favoritter

Vårt Lands litteraturkritikere trekker fram de beste bøkene fra året som gikk. Steinar Opstads Kjærlighetstapene og Inger Elisabeth Hansens Å resirkulere lengselen, avrenning foregår blir nevnt av flere.

Bilde 1 av 3

Alf Kjetil Walgermos favoritter:


###

Lyrikk

Steinar Opstad: «Kjærlighetstapene»

Poeten Steinar Opstad er ein av våre finaste forfattarar. I ei rekke diktsamlingar sidan debuten Tavler og bud (1996) har han grunna på, dekonstruert og bygd opp att språket, også det religiøse språket, på nye og givande måtar. I si nye samling er Opstad på sitt aller beste, i poetisk omgang med tru og språk, i skjeringspunktet mellom jord og himmel.

Forlag: Kolon


LES INTERVJU MED STEINAR OPSTAD: Vil ikke gå til nattverd med diktene sine


###

Lyrikk

Inger Elisabeth Hansen: «Å resirkulere lengselen, avrenning foregår»

Engasjement for miljøet ligg i botnen for Inger Elisabeth Hansens første diktsamling på tolv år. Hansen skriv samfunnsengasjerte dikt med brodd, om eit skaparverk under angrep. Ho går i samtale med gamle tekstar, som Forkynnaren i Bibelen, og flettar samtidig inn ord som «arealpolitikken» i sitt lyriske univers.

Forlag: Aschehoug


LES ANMELDELSEN AV HANSENS DIKTSAMLING: «Viktig bok om eit skaparverk under angrep»


###

Lyrikk

Terje Dragseth: «Jeg skriver språket»

Terje Dragseths langdikt Jeg skriver språket er ei entusiastisk, energisk og engasjerande skapingssoge i språk. Med ein særeigen sans for rytme og driv, lar Dragseth verda falde seg ut framfor oss i både språkleg og eksistensiell velde. Jeg skriver språket går i fruktbar dialog med verdas største litteratur, og boka er blant Dragseths aller beste.

Forlag: Cappelen Damm


LES ANMELDELSEN AV DRAGSETHS SAMLING: «Eit imponerande langdikt frå ein av våre mest talentfulle poetar»

Astrid Fosvolds favoritter:


###

Roman

Erlend Loe: «Slutten på verden slik vi kjenner den»

Med imponerende innsats gjenerobrer den bortløpne ektemannen og familiefaren Doppler ektesengen, men å komme tilbake etter mange års fravær, er vanskelig: Doppler vandrer like godt inn i norsk litteraturhistorie. Full av mer eller mindre subtile referanser og snurrige innfall er romanen genuint morsom.

Forlag: Cappelen Damm


LES ANMELDELSEN AV LOES ROMAN: «Storartet humor»


###

Sakprosa

Svetlana Aleksijevitsj: «Utopiens stemmer»

Slutten for det røde mennesket. Tiden second hand (Kagge, oversatt av Dagfinn Fladøy), Kister av sink (Kagge, oversatt av Alf B. Glad), Bønn for Tsjernobyl (Solum, oversatt av Hege Susanne Bergan) og Krigen har intet kvinnelig ansikt (Kagge 2014, oversatt av Alf B. Glad) utgjør et episk storverk om Sovjetunionens innbyggere etter at unionen er brutt sammen og utopien kastet på skraphaugen. Regimekritikken er latent i den muntlige dokumentariske formen. Forfatterens talent til å lytte seg frem til de enkelte livshistoriene, motta betroelsene og det mesterlige redigeringsarbeidet gjør bøkene til et monumentalt og helt uforglemmelig verk om Sovjetunionen.

Forlag: Kagge og Solum


LES KOMMENTAREN: «Litteraturpris med politisk snert»


###

Roman

Johan Harstad: «Max, Mischa og tetoffensiven»

Stor roman i alle betydninger, den handler om oppvekst, kjærlighet, kunst og er blues for alle oss som var unge i nittiåra. Teksten fanger tidsånden og forsøker å holde fast øyeblikkene gjennom et utall referanser til kulturelle ikoner vi aldri får nok av. Likte du Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?, må du lese de første sidene av denne – melankolikerens sang til en ny dag – da kan du neppe stoppe.

Forlag: Gyldendal


Olav Egil Aunes favoritter:


###

Essay

Nikolaj Berdjajev: «Dostojevskijs verdensanskuelse»

Den russiske filosofen og religiøse tenkeren Nikolaj Berdjajev tar for seg romanskikkelsene i Dostojevskijs univers. Siden Berdjajev er en av Putins yndlingsforfattere, er boken et vindu inn til «den store, russiske tanken», som han snakker om.

Forlag: Solum 2014, omsett av Torgeir Bøhler



###

Roman

Beate Grimsrud: «Evighetsbarna»

Skikkelsene i Beate Grimsruds univers er noen underlige skruer. Denne gangen enda mer enn før. I romanen forteller hun fire parallelle historier, hvor alle på ett eller annet vis har det kronglete i samfunnet. Men de kjemper. Hylende morsom, til tider. Samtidig sår og rar.

Forlag: Cappelen Damm


LES INTERVJU MED GRIMSRUD: – Kan være tøft at Gud ringer og vil deg noe


###

Lyrikk

Inger Elisabeth Hansen: «Å resirkulere lengselen, avrenning foregår»

Tolv år etter forrige diktsamling, kom Inger Elisabeth Hansen i høst med en samling åndelig ruvende og sterkt engasjerte dikt. Trusselen mot mennesket, flora og fauna er et gjennomtrengende tema.

Forlag: Aschehoug


Marianne Lystrups favoritter:


###

Lettlest

Rune Belsvik og Kari Stai: «Kjendisen»

Å skrive slik at dei som nett har lært å lesa, får lyst til å fylgje forteljinga, er ein kunst. Å skrive slik at ein kjenner tidsånda suse elegant mellom linene, er strålande. I den vesle boka Kjendisen tek Belsvik tak i dette merkelege i vår tid, at vi er så opptekne av kjendisar. Det er blitt ei nydeleg bok med mange lag i, også takk vere Kari Stai, som har truffe den truskuldige tonen i forteljinga svært godt med sine strekar.

Forlag: Cappelen Damm



###

Bildebok

Claude K. Dubois: «Akim løper»

En inntrykksfull fortelling om flyktningenes grusomme opplevelser. Den er formidlet med en varme og klokskap som ikke bare gjør den mulig å bære – både for barnet og for den voksne – men som gjør den til en rik leseopplevelse i seg selv. Midt inn i en tematikk som er i alle nyhetskanaler nå, klarer Dubois å skrive slik at hun får fram den lille guttens følelser, så det river i hjertet, uten sentimentalitet.

Forlag: IKO-forlaget, oversatt av Laura Djupvik



###

Bildebok

Stian Hole: «Morkels alfabet»

Nok et mesterverk fra Stian Holes kunstnerhule. Den viser at Holes poetiske og sanseåpne uttrykkskraft ikke bare kommer til syne i bildene, men også i teksten. Det stimulerer tanken. Han har gjort seg til en talsmann for de stille i landet, og han gjør det med en «innestemme» som høres godt.

Forlag: Cappelen Damm

Per Eriksens favoritter:


###

Historie

Peter Svalheim: «Jesusvekkelsen. En fortelling fra 70-tallet»

Velskrevet og medrivende beretning om den store ungdomsvekkelsen på 1970-tallet. God balanse mellom egne erfaringer og distansert refleksjon. Årets bok for meg.

Forlag: Vårt Land forlag


LES ANMELDELSEN AV SVALHEIMS BOK: «Jesusvekkelsens vekst og fall»


###

Apologetikk

Stefan Gustavsson: «Skeptikerens guide til Jesus 2. Om Jesu identitet og oppstandelse»

I strømmen av apologetikkbøker som har fulgt i kjølvannet av den nye ateismen, velger jeg denne som på en saklig og oversiktelig måte går til kristendommens absolutte kjerne; Jesus.

Forlag: Luther, oversatt av Stefan Fisher-Høyrem



###

Dokumentar

Kjell Arnold Nyhus: «Hvis jeg har en sjel. fortellinger fra kloster»

En fascinerende beretning om et av de mest spennende eksperimentene i norsk fengselsvesen; åtte fanger som går i indre kloster i Halden fengsel gjennom en sommer. Nært og reflektert beskrevet.

Forlag: Vårt Land forlag



LES INTERVJU MED NYHUS: Fanger går i kloster bak murene

Karen Frøsland Nystøyls favoritter:


###

Roman

Markus Midré: «Et ærlig ansikt»

Allerede fra de første sidene skjønner vi hvor det bærer hen i denne romanen. Men nettopp i dette trer det poetiske språket frem og forteller en historie som blir større enn seg selv. Det er vakkert å lese.

Forlag: Oktober



###

Noveller

Hanna Dahl: «Rønneimperiet»

Hanna Dahl er en unik stemme i norsk litteratur. Og takk for det! Rønneimperiet er en av årets ypperste bøker.

Forlag: Gyldendal


LES ANMELDELSEN AV DAHLS NOVELLER: «Språksterk debut»


###

Bildebok

Per Dybvig: «Jegeren»

Denne boka tar pusten fra deg idet du åpner den. Uroen dirrer bak hver sirlige plasserte strek i Per Dybvigs billedbok. I et underfundig skogsunivers har natur og kultur fusjonert, og resultatet må oppleves

Forlag: Cappelen Damm


LES ANMELDELSEN AV DYBVIGS BOK: «Den tar pusten fra deg odet du åpner den»

Knut Ødegårds favoritter:


###

Lyrikk

Steinar Opstad: «Kjærlighetstapene»

Opstad er genuin poet, og blant dei fremste i norsk samtidsdikting. Blandinga av dikt og aformismar i årets bok tydeleggjer både hans spesielle ståstad mellom åker og himmel, natur og religion, og diktet som reiskap i dei eksistensielle spørsmåla han stiller.

Forlag: Kolon



###

Roman

Erland Kiøsterud: «Henders verk»

Eit unikt språkverk med djupboring inn i ein vesteuropeisk sivilisasjon i krise, der dei gamle verdiane er oppløyste. I eit rikt poetisk prosaspråk, der lange passasjar er poetiske perler, spør han om livsmeining når Gud er død og når alt i prinsippet er like gyldig.

Forlag: Oktober


LES MIN TRO MED KIØSTERUD: – Folk sier «Gud» oftere enn de er klar over


###

Lyrikk

George Mackay Brown: «For øyane syng eg. Dikt i utval»

Det er ei storhending når Orknøyanes fremste poet endeleg er komen på norsk – og i ei meisterleg gjendikting ved Jostein Sæbøe. Mackay Brown, katolikk med stor innleving i kvardagsslit på øyane, solidaritet med bønder og fiskarar, og medviten om den norrøne arven, har skapt skule for seinare skotske poetar.

Forlag: Nordsjøforlaget, gjendikting ved Jostein Sæbøe


Annette Orres favoritter:


###

Sakprosa

Ta-Nehisi Coates: «Between the World and me»

En av USAs mest toneangivende journalister skriver brev til sin sønn om å vokse opp som svart tenåring i dagens Amerika. Klokt, gripende, personlig og en av årets aller viktigste bøker.

Forlag: Spiegel&Grau



###

Roman

Garth Risk Hallberg: «City on Fire»

Årets snakkis på det amerikanske bokmarkedet er denne mursteinsromanen som er en handlingsspekket og drivende god fortelling inspirert av Dickens og The Wire og en glødende kjærlighetserklæring til New York.

Forlag: Knopf, utgis på norsk av Gyldendal våren 2016)



###

Roman

Linn Ullmann: «De urolige»

Linn Ullmanns sjangeroverskridende roman handler om å vokse opp med to av Skandinavias største kunstnere som foreldre. Den er vakker, morsom, ekstremt velskrevet og umulig å legge fra seg.

Forlag: Oktober


Eskil Skjeldals favoritter:


###

Roman

Roberto Bolano: «2666»

Bolaños roman løfter frem det komplekse mennesket: Vi bærer på uendelig ondskap og et ødeleggende og umettelig livsbegjær, men vi kan også skape stor kunst og elske hverandre. Men Bolaño forlater aldri sympatien med menneskene, selv om de er gjennomkorrupte.

Forlag: Cappelen Damm, oversatt av Kristina Solum



###

Roman

Kristian Klausen: «Veien til Mekka»

Klausens roman går opp grensene mellom kunstens kompromissløshet og religionenes autoritet. Og kan kunsten åpne opp religiøs innsikt, noe vitenskapen ikke kan? Kan religionen gi et moderne menneske ny innsikt og livsmening? Klausens velskrevne roman gir overraskende svar.

Forlag: Cappelen Damm


LES OGSÅ: Gud er tilbake i litteraturen – Allah uteblir


###

Sakprosa

Morten A. Strøksnes: «Havboka»

Strøksnes tar med leseren på en reise på og i havet. Vi lærer om havets livsformer, om gamle kart, om religiøse myter og vitenskapelige sannheter om havet. Strøksnes skriver interessant sakprosa i et skjønnlitterært språk med svært god kvalitet.

Forlag: Oktober


LES ANMELDELSEN AV HAVBOKA: «Denne boken vil leses og huskes lenge»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker