Bøker

Når biene blir borte

Biene dør i hennes nye roman. Det har fått forfatter Maja Lunde til å slutte å løpe etter humler med en sammenrullet avis.

Bilde 1 av 2

Maja Lunde fikk Bokhandlerprisen 2015 for boken Bienes historie.

Scenarioet Maja Lunde tegner opp i sin nye roman Bienes historie er ganske dystert:

I et Kina anno 2098 jobber Tao med å pollinere frukttrær for hånd, fordi biene er borte. Verdens befolkning er redusert til en brøkdel av i dag fordi det ikke lenger finnes mat nok til alle. USA og Europa har ikke klart å tilpasse seg den nye virkeligheten.

– Jeg har i størst mulig grad prøvd å lage et realistisk framtidsunivers for hvordan det kan se ut hvis biene forsvinner, sier forfatteren.

Hun bestemte seg for å skrive en roman om biedød etter å ha sett en dokumentarfilm.

– Jeg ble litt forbauset over at det ikke var gjort allerede, forteller Lunde.

– Jeg har aldri tenkt at det skal være mer skremmende enn jeg tror det ville vært. Jeg har basert meg på forskning for å finne ut hvordan verden kan bli hvis biene blir borte.

LES OGSÅ: Humlas tilflukt

Håndpollinerer i Kina

Da hun begynte å gjøre research, dukket karakterene opp en etter en. Den engelske frøhandleren William fra 1852, som jobber med å utvikle en moderne bikube. Birøkteren George fra 2007, som opplever at en etter en av bikubene hans blir tømt for bier, som en følge av kubekollaps. I framtids-Kina må barn pollinere plantene fra de er åtte år gamle, men Tao drømmer om noe annet for sønnen sin Wei-Wen.

Lunde forteller at George er inspirert av birøktere hun har sett i intervjuer. Framtida måtte ligge i Kina, fordi de allerede har begynt med håndpollinering.

– I Sichuan-provinsen begynte de med håndpollinering på 80-tallet, fordi biene forsvant. Da biene kom tilbake, hadde de allerede erfart at trærne bærer mer frukt med denne metoden, fordi kineserne har så mye billig arbeidskraft, forklarer Lunde.

Henger sammen

Maja Lunde mener det kan være vanskelig å forstå at noe så smått som biene har en så stor betydning.

– At alt henger sammen med alt, er en viktig erkjennelse. Vi må forstå at det vi gjør mot kloden vår, påvirker også de aller minste av de som lever her, og at det igjen påvirker oss.

Hun har alltid vært miljøengasjert, men understreker at Bienes historie først og fremst er en fortelling om mennesker.

– Når jeg får spørsmål om jeg har skrevet en dystopi, så svarer jeg nei. For meg har det vært viktig å skrive en nær historie om mennesker og deres relasjoner, også fra framtida.

– Hva kan vi gjøre for å motvirke at biene dør?

– Det handler om å ta noen store valg, som vi må overlate til styresmaktene. Og så er det noe hver og en av oss kan gjøre, som å ha humlehotell i hagen og plante bievennlige planter.

LES OGSÅ: Ja til mer miljøglamour

Mye research

Det er flere årsaker til at biene forsvinner. Både sprøytemidler, midd, ekstremvær, og ensidig landbruk er brukt som forklaringer.

– Alle forklaringene henger sammen med det faktum at vi ikke tar så godt vare på jorda vår, sier Maja Lunde.

Hun kunne nesten ingenting om bier før hun begynte å jobbe med romanen, og har snakket med mange fagfolk på området i prosessen.

– Til tider har jeg følt at det nesten ikke har vært mulig å skrive en eneste setning uten å gjøre research, sier Lunde.

– Har det gjort noe med ditt eget forhold til bier?

– Jeg fikk veldig fort en helt annen bevissthet rundt alle insektene rundt oss. Ikke bare biene, men også biller og humler. Jeg løper ikke etter humler i stua med avisa lenger. Nå blir de hjulpet ut. Det skulle bare mangle.

Nå kan hun sitte foran et blomsterbed fullt av bier og la seg fascinere av hvordan de jobber.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ikke håpløst

Maja Lunde er også manusforfatter, og har blant annet jobbet med tv-seriene Side om side og Barnas Supershow. Hun har skrevet barne- og ungdomsbøker tidligere, men Bienes historie er hennes første voksenroman. Den er allerede solgt til sju land. Lunde håper mange, som henne, begynner å legge merke til de små insektene rundt oss.

– Jeg håper flere skjønner hvor mye de små tingene rundt oss betyr. Og jeg tror folk kan identifisere seg med foreldre-barn-historiene, som også finnes i boka. Mange kjenner seg igjen i forsøket på å nå fram til folk man er glad i uten å helt klare det.

Og selv om framtidsscenarioet hun tegner opp er mørkt, er det ikke helt håpløs.

– For meg ligger det også håp i denne historien. Jeg har tro på at vi kan få til dette hvis vi tar de rette valgene, sier Lunde.

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Mer fra: Bøker