Bøker

Bibelen kåret til menneskehetens mest verdifulle bok

– Jeg er ikke overrasket, sier biologiprofessor.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Bibelen og Charles Darwins bok Artenes opprinnelse er de «to mest verdifulle bøkene for menneskeheten», viser en fersk undersøkelse gjort i England.

Det mener i hvert fall 2.044 briter som i høst fikk en liste over 30 bøker der de skulle velge ut og rangere de tre viktigste bøkene for verdens befolkning i dag. 37 prosent satte Bibelen på 1. plass, mens 35 prosent gjorde det samme med Darwins bok om evolusjonsteorien. De to inntar dermed plass 1 og 2 på listen over de mest verdifulle bøkene, skriver The Guardian.

– Jeg er ikke overrasket, men hadde du spurt hele menneskeheten, ville ikke 70 prosent hatt de to bøkene på første og andre plass. Det er vesteuropeere som kan svare slik, sier Jarl Giske, professor i biologi ved Universitetet i Bergen.

– Jeg er heller ikke særlig overrasket. Men dersom mange mener det må være motsetninger mellom disse bøkene, at de er konkurrenter, så ville det overrasket meg mer, sier Bjørn Are Davidsen som har skrevet en rekke bøker og artikler om myter og påstander om kristen tro og vitenskap.

LES OGSÅ: Bibelen fortsatt bestselger

– Har vært viktig

– Hva tror du er årsaken til dette, Jarl Giske?

– Dersom du ser på Europas historie, så er det klart at Bibelen har betydd mye mer for hvordan samfunnet vårt har blitt til enn hva Darwins bok har betydd. Men det er en helt annen sak hva jeg for eksempel mener en 18-åring burde lese.

– Er Bibelen viktig for deg personlig?

– Bibelen har vært veldig viktig i mitt liv, men jeg kom til den slutningen at den totale bibelske virkelighetsoppfatningen ikke er riktig.

– Hva ble avgjørende?

– At sannsynligheten for Guds tilstedeværelse ikke var forskjellig fra tilfeldigheter. For min del er Darwins og andre vitenskapsbøker viktige fordi de har hjulpet oss til å komme videre i tenkningen.

LES OGSÅ: Kirkelig støtte til Darwin

Imidlertid påpeker Giske at det er mye i Darwins bok som er direkte feil og som folk i dag ikke trenger å lese.

– Biologien har kommet videre, men det var forbausende mye han forsto i sin samtid.

– Hvor viktig er Bibelen i dag?

– Den hjelper oss å forstå en del av elementene i den norske kulturen, og den inneholder nyttige metaforer. Mye av det som står i Bibelen er forsøkt sagt i mange religioner, men nordmenn kjenner Bibelen.

Følg oss på Facebok og Twitter

Myter og krangler

Blant bøkene som kom på topp ti i undersøkelsen landet Koranen på niende plass. Skjønnlitterære bøker på en femte og syvende plass. Resten av bøkene som ble rangert i toppsjiktet for menneskeheten, var av naturvitenskapelig art.

– Det er flott at «faren» til de andre bøkene kommer øverst, humrer Bjørn Arve Davidsen.

– Hva tror du ville skjedd dersom den samme undersøkelsen ble gjort i Norge?

– Vi har muligens mindre historisk bevissthet i Norge enn engelskmennene. Bibelen ville kanskje kommet noe lavere.

Han mener Bibelen har vært svært viktig for naturvitenskapen.

– Noen vil tenke at Darwin er en konkurrent til Bibelen, men det er fordi noen tenker at Bibelen er en lærebok i naturvitenskap.

Basert på myter

Et hovedpoeng for Davidsen er at Bibelen er en bok som prøver å si noe om hvordan vi bør leve og hva som er bak naturen.

– Den sier ikke noe om hvordan biologiske og fysiske prosesser foregår eller hva som er lovene i naturen. Men Bibelen har bidratt til en kultur der vi tror på naturlover. Dersom det er en lovgiver utenfor naturen, så er det logisk at det er lover i naturen.

– Er spenningen mellom teologien og vitenskapen blitt mindre?

– Jeg opplever at man i dag begynner å få en vitenskapelig tilnærming til myten om denne krangelen. Nå begynner folk å se at krangelen ikke er spesielt stor og at den er av ganske ny dato basert på myter om fortiden, sier Davidsen.

Viktigste bok

– Hvilken bok vil du si er den mest verdifulle for mennesker generelt, Giske?

– Den boka er ikke skrevet, men jeg synes Richard Dawkins på en god måte forklarer hvordan vi har blitt til og hvordan biologien har formet oss på. Daniel Bennett skriver godt om hvordan vi skal forstå oss selv som mennesker som et resultat av disse prosessene.

– Hvilke er de tre viktigste bøkene for menneskeheten i dag, Davidsen?

– Bibelen, bøker av typen Ringenes Herre og Koranen har vel størst påvirkning på mennesker i dag.

Annonse
Annonse

Mer fra: Bøker