Bøker

Ny redaktør: – Var litt redd for å si ja

Nå vil Vinduets nye redaktør skrive mer om litteratur, og mindre om alt mulig annet.

– Vi lever i en tid hvor film og musikk får mer plass i offentligheten enn litteraturen, i hvert fall på verdensbasis. I en slik tid mener jeg det et viktig med et tidsskrift som er mer rendyrket litterært, og som naturligvis også gjenspeiler det store mangfoldet av litterære former, sier Mollerin.

Ny utgave. Nå lanserer hun et nytt nummer av Vinduet. Og leserne vil trolig merke at 33-åringen har tatt over etter Audun Vinger, redaktøren som de siste åtte årene åpnet tidsskriftet for mer stoff om kunst, film og musikk.

– Jeg har hatt stor sans for vinduet under Audun Vingers ledelse, og det er et stort privilegium å få overta etter en så sterk redaktør. Samtidig kommer vi fra litt forskjellige steder, og har litt ulike interesser og kunnskapsområder. Det er litteratur jeg kan best og er mest opptatt av, og ikke film eller musikk, som det har vært en del av i Vinduet de siste årene, sier Mollerin.

Samfunnsdebatt. Men litteraturen handler også om noe. Den nye redaktøren mener dermed at Vinduet, også som et mer renskåret litteraturtidsskrift, kan være en viktig stemme i samfunnsdebatten.

– Vi skal ikke bare vurdere om bøker eller forfatterskap er gode eller dårlige. Vi skal også vie plass til saker vi mener det er viktig å forholde seg til – verdier det er viktig å forsvare eller problematisere, enten det nå dreier seg om religion, vold, klima, krig eller økonomi, sier hun.

Noe for mange. Selv har hun gitt ut to bøker. I essaysamlingen Sammen, hver dag fra 2012 skriver hun blant annet om forfatterskapene til Seamus Heaney, Arundhati Roy og Susan Sontag. Seks fot under fra 2011 er et essay på 184 sider om de mørke sidene av Hans Herbjørnsruds forfatterskap.

Er du spesielt glad i den litt vanskelige litteraturen?

– Det kommer litt an på hva mener du mener med vanskelig litteratur. Jeg har ganske bred smak. Jeg tror jeg bruker like mye tid på romaner som lyrikk, eldre bøker som nye. Men merkelapper som bred og smal, folkelig og elitistisk blir fort karikerte og fordomsfulle.

Ujålete. Vinduet skal være et ujålete og inkluderende tidsskrift, hvor de aller fleste som er litteraturinteressert kan finne noe de har lyst å lese, forteller Mollerin.

– Jeg opplever den litterærere offentligheten som fragmentert, og jeg har hatt lyst til å prøve å bygge broer på tvers av generasjoner og ulike litterære miljøer.

I 2012 ble Kaja Schjerven Mollerin kåret til årets kritiker. Likevel har hun store sko å fylle – Johan Borgen, Jan Erik Vold, Knut Faldbakken og Jan Kjærstad er av dem som tidligere har ledet tidsskriftet.

– Det er en stor og utfordrende oppgave, og jeg var nok også litt redd for å si ja. Jeg tror det har mest å gjøre med hvordan jeg er skrudd sammen, sier hun.

Vemodig. Audun Vinger er den eneste redaktøren i tidsskriftets historie som har sittet i to perioder, altså åtte år. Selv om han mener det er naturlig at Vinduet nå endrer seg, legger han ikke skjul på at det også er litt vemodig.

– Det ville være historieløst av meg å være motstander av fornyelse. Et godt tidsskrift er noe som varer noen år, før det legges ned og finnes opp på nytt. Jeg føler et visst vemod for at min epoke nå er over, men føler Vinduet i min periode har bidratt til å friske opp Kultur-Norge litt, sier Vinger.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal er journalist i religionsavdelingen, og har jobbet i avisen siden 2014. For tiden skriver han mest langstoff, men har også et spesifikt ansvar for dekningen av Metodistkirken. Han har tidligere skrevet en rekke reportasjer fra USA.

Mer fra: Bøker