Bøker

'Hvis jeg hadde trodd dette, hadde jeg tatt på meg kjole'

Agnes Ravatn hadde ikke turt å håpe på å vinne Ungdommens kritikerpris.

– Jeg tror ungdom er en mye farligere lesergruppe enn velvillige voksne. Det skal mer til for å engasjere dem, sier Agnes Ravatn.

Hun har akkurat danket ut både Roy Jacobsen og Merethe Lindstrøm i kampen om ungdommens gunst. Ravatn er årets vinner av Ungdommens kritikerpris, en pris hun aldri hadde turt å håpe på å vinne.

– Dette hadde jeg ikke trodd, da hadde jeg tatt på meg kjole, sa hun da hun mottok prisen på Litteraturhuset i Oslo i formiddag.

Helstøpt fortelling. Sju klasser fra videregående skoler over hele landet har lest åtte romaner i arbeidet med prisen. Elevene har lest og diskutert romanene i sine klasser, før en storjury kåret Agnes Ravatn til prisvinner.

Juryen mener Fugletribunalet er en helstøpt fortelling.

– Den er god på alle plan: Spennende, interessant og engasjerende. Det er en fortelling som vi ble oppslukt av, men som også har gitt oss mange tanker i ettertid, sa Martin Hestvik fra Kristiansund videregående skole og Eli Beate Sæther fra Trysil videregående skole da de delte ut prisen.

De trekker fram karakterene, handlingen og den mystiske stemningen som viktige grunner til at dette er fjorårets beste roman.

– Boken tar for seg det mest grunnleggende i mennesket: Det store ønsket om å bli elsket og frykten for å bli avvist. Og hva skjer egentlig om man stoler blindt på noen?

Prisen er et portrett av forfatteren selv, tegnet av Siri Dokken, i tillegg til at 300 eksemplarer av boka vil bli distribuert til skolebibliotek på videregående skoler rundt om i landet.

Imponert over lesningen. – Dere representerer åpenbart en veldig innsiktsfull leserskare, for ikke å si generasjon, sa Agnes Ravatn i sin takketale.

Hun var imponert over hvordan ungdommene har lest boka hennes, og syns det var gripende å høre juryens begrunnelse.

– Jeg tror mange ikke tror at denne prisen foregår på den måten den gjør, at ungdom som liksom bare er på Facebook og spiller dataspill leser åtte voksenromaner. Jeg ser veldig lyst på framtida nå som jeg har ungdom i min hule hånd, sa hun.

Tar litteraturen på alvor. Alle klassene som har vært med som jury, var til stede under prisutdelingen på Litteraturhuset, og de fikk skryt for sine ferdigheter som lesere.

– Dere leser bedre og med mer innsikt enn det mange voksne gjør, sa Wanda Voldner, daglig leder i Foreningen !les, som står bak kåringen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sa i sin tale at god samtidslitteratur sier både noe om tida den har skrevet i og noe om hva det vil si å være menneske.

– Da jeg var like gammel som dere er nå, var den tida av livet da jeg var mest opptatt av hva det vil si å være menneske. Det er nå du skal finne hvem du er og hva du liker og misliker, og litteraturen er et fantastisk hjelpemiddel til det, var beskjeden fra kunnskapsministeren.

– Tanken på slike lesere som dere, kan få en forfatter til å skrive første setning i en ny bok, sa Sigmund Løvåsen, leder i Forfatterforeningen, til ungdommene i salen.

– Når sju skoleklasser leser boka di, har du nådd et stort publikum, og kanskje er det litt skremmende. De siste års juryarbeid viser at forfatterne ikke har noe å frykte, for juryen har gjort en skikkelig jobb. Ungdommen er gode lesere, de er grundige, de diskuterer, liker og misliker. De tar litteraturen på fullt alvor.

En spennende reise. – Fugletribunalet var den beste boka på alle områder. Den hadde ingen svakheter, utdyper Martin Hestvik etter utdelingen.

– Boka har gode skildringer og god handling. Og vi kjente oss igjen i miljøet, sier Eli Beate Sæther.

Begge har representert sin klasse i storjuryen som kåret Fugletribunalet til vinner.

– Var det enighet om vinneren i juryen?

– Både og. Det sto mellom tre bøker, og det ble diskusjon, sier Sæther.

– Men når vi hadde gått igjennom alle styrker og svakheter, ble vi enige om at Agnes Ravatn hadde skrevet den beste boka, sier Hestvik.

De mener juryarbeidet har pirret leselysten.

– Det har vært en spennende reise gjennom åtte forskjellige verdener, og vi har fått lest mye vi ellers ikke ville ha gjort, sier Hestvik.

– Jeg har oppdaget at moderne samtidslitteratur kan være veldig morsomt. Det har vært åtte sterke fortellinger det har vært gøy å få være en del av, sier Sæther.

Elevene tror juryarbeidet har gitt dem innsikt i en verden de ikke hadde oppsøkt på egenhånd.

– Nå vil jeg kanskje gi flere bøker en sjanse. Jeg har funnet ut at romaner er mye mer enn det du ser på omslaget, sier Hestvik.

En viktig del av arbeidet har vært boksamtaler, der de nominerte bøkene ble diskutert.

– Plutselig ser du at andre har oppdaget ting du ikke har fått med deg. Da er det nesten så du har lyst til å lese boka om igjen, sier Hestvik.

Mer fra: Bøker