Kultur

Bobestyrer håper å finne nye eiere til Vivo

– Det er en trist dag og en krevende situasjon, både for eierne og de 58 ansatte, sier tidligere styreleder Tor-Odd Berntsen i Vivo Bokhandel AS.

– Vivo har vært en viktig kanal for kristen litteratur og kultur. Mitt ønske nå er at virksomheten kan føres videre i en eller annen form, sier Berntsen.

Vivo-butikkene var åpne tirsdag, og beskjeden til butikklederne er at de holder åpent inntil nærmere instruks kommer fra bobestyrer.

LES MER: Vivo Bokhandel konkurs

– Sannsynlig at de må stenge

Skifteretten ved Oslo byfogdembete utnevnte i ettermiddag bobestyrer Espen R. Hamar fra Kvale Advokatfirma DA.

Advokat Christian Bohne jobber med boet og holder det for sannsynlig at filialene som ligger i Vivo Bokhandel AS må stenge i en kort periode.

– Nå jobber vi med å skaffe oss oversikt, og har allerede startet dialog med bank og debitor. Største panthaver er Sparebanken Sør. Vi vil også informere ansatte slik at der interesser blir ivaretatt. Nå må vi vurdere Vivos videre skjebne, og håper at bokhandlerkjeden kan selges til nye eiere til en fornuftig pris – og så fort som mulig for å ivareta verdiene, sier Bohne.

Håper noen vil overta

Tor-Odd Berntsen håper det finnes interessenter som melder seg for å overta en størst mulig del av den kristne bokhandlerkjeden.

– Noen av butikkene går i pluss, med gode resultater, mens de mindre sliter i større grad. Det er mitt håp at bobestyrer tar tak i saken og i beste fall får solgt hele, eller deler av kjeden til nye eiere. Det vil være en glede om så mye som mulig av virksomheten kan få et fortsatt liv, innenfor en profil lik den Vivo alltid har stått for, sier Berntsen.

Han tror boka holder stand, og at det fortsatt finnes et betydelig marked for kristen litteratur. Han tror ikke nisjen for kristen, oppbyggelig litteratur vil forsvinne.

– Mitt inntrykk er at det finnes en stabil kjøpergruppe for slik litteratur, tross konkurranse fra flere kanaler, sier Berntsen som mener det finnes grunnlag for videre drift.

– Blitt en sidenisje

Forfatter Eyvind Skeie er redd det er blitt færre lesere av tradisjonell, oppbyggelig litteratur.

– Den type litteratur er blitt mer og mer en sidenisje, og de kristne bokhandlene har vært nødt til å satse mer allment for å klare å overleve, sier Skeie.

Han tror ikke nettet har overtatt nisjen.

– Men det finnes ikke lenger en lojal kjøpergruppe som er stor nok til å opprettholde disse bokhandlene basert utelukkende på klassisk oppbyggelseslitteratur, mener han.

Skeie registrerer at presset mot de mindre forlagene øker, særlig fordi bokhandlerkjedene eies av de store forlagshusene som har sine klare egeninteresser.

– Vivo (tidligere Bok & Media) styrket seg ved å bli kjede, men det viste seg at det var vanskelig for de mindre butikkene, som har gått med tap. Mens noen steder, som i Ålesund og Grimstad, er Vivo blitt store allmennbokhandlere som greier seg godt. De som trofast har holdt seg til nisjen, har måttet tåle underskudd, sier Skeie.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur