Kultur

Ble advart mot å plystre

Menighetsrådet nektet Maria Arredondo å synge «Hovedøen» i Kautokeino kirke. Artister må ta hensyn til lokal kultur, mener biskopen.

Bilde 1 av 4

Artistekteparet Maria Arredondo og Torstein Sødal er midt i en 18 konserter lang kirketurné i Nord-Norge. At de ikke fikk synge «Hovedøen», der unge piker advares mot herlige lystseilaser i busk og kratt, og det også i artistekteparets versjon plystres, var var avklart på forhånd med menighetsrådet.

– Først tenkte vi at vi ikke kunne la oss sensurere, og var innstilt på å droppe konserten i Kautokeino. Da koret i menigheten, Dimitri Joavku, insisterte på at vi skulle komme, valgte vi å stille opp uten «Hovedøen». Etter konserten kvelden i forveien i Karasjok, minnet flere menighetsfolk oss om hvor farlig det var å plystre og jodle, fordi det kunne lokke frem djevelen. Og vi måtte ikke forvente applaus, slik gjorde man bare ikke i kirken, forteller Maria Arredondo.

LES MER: – Ugreit at Jesus drepte sin egen sønn

Bør vise forståelse.

Biskop i Nord-Hålogand, Olav Øygard, sier det er sjelden han hører om slike hendelser. Han er likevel ikke overrasket over at læstadianere, som han sier det er mange av i Kautokeino kirke, er skeptiske til plystring og joik i kirkerommet.

– Jeg synes man skal vise forståelse for, og ta hensyn til, at noen gjennom bestemte musikalske uttrykk får assosiasjoner de ikke ønsker å ha i et kirkerom. Slikt er kulturelt betinget.

Biskopen mener også det er helt naturlig å diskutere et repertoar i forkant av en kirkekonsert, slik det ble gjort i dette tilfellet.

Biskop i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, er ikke overrasket over at læstadianere advarer mot plystring i kirken.

– Her er menighetsrådet suverene i sin avgjørelse, sier Olav Øygard.

Vårt Land har gjort flere forsøk på å komme i kontakt med menighetsrådsleder i Kautokeino, Risten Turi Aleksandersen, uten å lykkes.

LES MER: Gospel, salmer og gamle pop-slagere

Jeg synes man skal ta hensyn til at noen gjennom bestemte musikalske uttrykk får assosiasjoner de ikke ønsker å ha i et kirkerom.

Hellig hus

Den kjente læstadianerpredikanten Hans Nic. Nilsen (79) skjønner godt at Arredondo og Sødal ble advart mot å plystre og jodle i en menighet med mange læstadianere i benkeradene.

– Det betyr bare at de er opptatt av at kirken skal være et hellig hus, hvor kristendom forkynnes. Og hvor det ikke er noen form for festkultur.

– Har det vært en holdningsendring rundt disse tingene blant læstadianere de siste årene?

Hans Nic. Nilsen (t.v) under en panelsamtale på Kirkemøtet i 2011, sammen med Harald Hegstad

– Det snakkes jo og spørres litt, om ting som før var opplest og vedtatt. Så i en del menigheter er det nok blitt mindre strengt, men stort sett vil jeg si det er som det har vært.

Han vokste opp i et læstadianermiljø i Storfjord kommune, og sier at det ikke finnes noen skrevne lover om hva som er tillatt og ikke er det i menigheten.

– Det er ting vi tar for gitt, og ikke tar for gitt, passer inn i et hellig hus.

– Hva ville du ha tenkt hvis du hadde hørt Torstein Sødal begynne å plystre i en forsamling med læstadianere?

– Jeg ville ikke ha likt det, men jeg ville ikke ha kastet han ut heller.

LES MER: – Hva sang Jesus?

Lite søvn.

For artistekteparet, som begge er vokst opp i et kirkelig miljø, satt det langt inne å endre repertoaret.

– Skulle vi tatt hensyn til alle advarslene vi møtte, ville det ikke blitt noe igjen av konserten vår. Torstein og jeg har stor respekt for kirkerommet, derfor er vi bevisste på hva vi presenterer der. Samtidig vil vi også vise at det er høyt under kirketaket, og at det er et sted for både latter og gråt. Et sted hvor vi kan komme slik vi er, sier Arredondo til Vårt Land.

– Ble dere overrasket over å møte de holdningene dere gjorde?

– Det ble i hvert fall lite søvn, mye tanker, og en del frustrasjon. Det er lett å la seg provosere av ting som bevisst og ubevisst blir formidlet i kirkelig regi. Samtidig er vi klar over at holdningen vi møtte ikke er representativ for Den norske kirke i dag, sier Arredondo

Opplevelsen i Kautokeino har minnet Maria Arredondo om hva som kan skje hvis en mindre gruppe mennesker, får bestemme hva kirken skal være.

– Med slike holdninger vil de skape en enda større avstand mellom folk flest og kirken.

– Går det dere opplevde på troen løs for deg?

– Jeg tviholder på min barnlige tro om at Gud er kjærlighet. Og at vi ikke vet, men tror. Samtidig vet jeg at slik vi mennesker er forskjellige, er også vår tro forskjellig. Det må vi bare leve med. De som advarte oss mot å påkalle djevelen, sa det i beste mening. Og konserten i Kautokeino var full av varme, glede og liv, også uten «Hovedøen», sier Maria Arredondo.

31-åringen sier hun og sangerektemannen Torstein Sødal storkoser seg på Nord-Norge-turneen.

– Folk er vennlige og naturen er fantastisk. Selv om holdningene vi møtt fra menighetsfolk før konserten i Kautokeino var skremmende, har det ikke klart å ødelegge gleden over å være her og synge her.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur