Kultur

Blander ikke preken og stand up

– Ingenting åpner hjertene som humor, sier kreativ pastor Thomas Neteland.

I dag er Thomas Neteland (25) først og fremst forkynner. Men han har også gjort mye stand up.

– Som en tommelfingerregel opptrer jeg ikke med stand up alene. Jeg blander gjerne humor inn i forkynnelsen min, men jeg vil ikke havne der at folk leter etter en humoristisk undertone hver gang jeg åpner munnen, sier han.

LES OGSÅ: Humorfestival i kirke

Nøkkelen

Onsdag skrev Vårt Land om den engelske menigheten som i mars arrangerer en Sacred Comedy Festival. Om han vil være med på en festival for hellig humor? Neteland drar på det.

– Humor er et sunnhetstegn i en kirke. Der hvor Guds ånd er, vil det være frihet og glede. Om folk har det morsomt i kirken, er det et godt tegn. Humor kan vise at man ikke tar seg selv høytidelig. Det er viktig med tanke på ydmykhet, sier Neteland.

– Hva er et eksempel på bruk av humor i din forkynnelse?

– Poenget er først å få folk til å le, slik at det åpner for ettertanken. Å råde folk til å følge sitt hjerte, er et utrolig dårlig råd. Likevel sier alle det. Jeg sier at hjertet er mer som en løk enn det skattekammeret folk sier det er. Om du undersøker løken, finner du bare mer løk og til slutt begynner du å grine. Slik er det med hjertet også. Jesus sa aldri «følg ditt hjerte». Han sa «følg meg», sier Neteland.

LES OGSÅ: Trøst i begravelseshumor: – Mange eksempler på at det kan være godt å både gråte og le

Tryll og tull

For ti år siden dro han landet rundt med trylleshowet som brakte ham og kameraten Daniel Nærland til finalen i første sesong av TV2-showet Norske Talenter. Egentlig var det mer tulling enn trylling, medgir han. Etter turneen med TV2, reiste de to rundt på skoler i et samarbeid med den kristne ungdomsorganisasjonen Ny Generasjon. 300 show senere ser han at han lærte utrolig mye.

– Vi ville bringe troen til andre og ba til Gud foran hvert show, forteller Neteland.

I dag er han kreativ pastor i Sentrumkirken i Sandnes. Han synes det er «sinnsykt fint» når man kan komme sammen for å le.

– Det er ingenting som åpner hjertene som humor, sier han og bruker dermed de samme ord som arrangørene bak den engelske humorfestivalen.

Skulder ned

– Hva tror du om å arrangere en festival for hellig humor?

Han nøler fortsatt ved tanken, men synes det høres litt fristende ut.

– Men da skal du ha tunga beint i munnen. Jeg ville vegre meg mot å delta. Å ha kontroll på egne ting er en ting. Å være del av noe helt annet ville vært vanskelig, sier han.

De gangene han har gjort stand up i kristen regi, har han stolt helt og fullt på arrangørene.

– I trygge omgivelser kan humor være det beste middel for å åpne opp og få skuldrene ned, sier han.

Han medgir å se mye stand up på TV og synes de er best de som snakker ut fra egen posisjon. Den amerikanske katolikken Jim Gaffigan er et eksempel på en som lager humor fra sitt eget ståsted. På den andre siden synes han en komiker som Ricky Gervais tuller med kristendom på en måte som gir et forvrengt bilde av virkeligheten.

– Å lage humor krever en utrolig fin balanse, sier Neteland.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur