Kultur

Biskop stanser blokkbygging ved kirke

Blokker kan ikke bygges inntil kirken, sier biskopen. Som valgvinner og KrFs ordførerkandidat i Kvalsund har sokneprest Vegard Loke Rønning fått en varm potet i fanget.

Bilde 1 av 3

Kirken er det eneste bygget fra før krigen i Finnmarks-kommunen Kvalsund. Vårt Land skrev nylig om høylytte protester mot at kommunen vil bygge tre blokker foran kirken.

– Kommunen selger sjela si, mener protestantene. De frykter at blokkene vil skjule kirken som samlingspunkt i bygda.

Kommunestyret har gitt byggesaken hastebehandling. Byggekontrakt er underskrevet. Første bolig er ment å være klar ved utgangen av året. Men de glemte å spørre biskopen.

Ruvende

Biskop Olav Øygard har nå kommet med den uttalelsen han mener kommunen er pålagt å be om. Kirkelov og forskrifter sier at bygg som reises nærmere enn 60 meter fra kirken i spredtbebygd område, må forelegges biskopen til uttalelse.

Biskopen deler fylkeskommunens vurdering om at blokkene vil bli svært ruvende og «svært dominerende i forhold til kirken». Det er bare en av de tre blokkene som kommer innenfor grensen på 60 meter.

Nekter bygging

Med tanke på kirkens størrelse mener biskopen den er sårbar og sier blokkene «vil svekke kirken som monumentalbygg og vil dessuten forringe kontakten mellom kirka, elva og landskapet.»

– Jeg vil ikke tillate bebyggelse innenfor en avstand av 60 meter fra Kvalsund kirke, er biskopens konklusjon.

LES OGSÅ: Disse kirkene fikk arkitektene til å måpe

Hans like klare anbefaling er at byggehøyden reduseres til én etasje eller bygges et annet sted.

Valgseier

Boligene bygges for å huse flyktninger og andre vanskeligstilte. Daværende ordfører Ragnar Olsen (Ap) ­viste overfor Vårt Land til at vedtaket ble gjort av et enstemmig kommunestyre. Etter et elendig valg, har Arbeiderpartiet mistet sitt rene flertall.

Forhandlinger pågår om hvem som blir kommunens nye ordfører etter at Kristelig Folkeparti gjorde et brakvalg og gikk fra null til 20 prosents oppslutning. Sokneprest Vegard Loke Rønning fikk flest stemmer av KrFs kandidater. Da Vårt Land skrev om byggesaken før valget, ville han ikke uttale seg. Nå registrerer han at byggesaken er blitt en juridisk nøtt for kommunen.

Svært kostbart

Siden byggekontrakten er underskrevet, står kommunen ansvarlig for hver dag byggingen blir utsatt.

– Kvalsund KrF mener at biskopen burde vært hørt slik lovens intensjon er. Vi vil ta dette opp i kommunestyret og spørre hva Arbeiderpartiet har tenkt og hvorfor biskopen ikke har vært hørt, sier Rønning.

– SV sier de vil ha saken til ny behandling i kommunestyret. Hva mener dere?

– Arbeiderpartiet må forklare seg før vi krever en ny behandling. Kvalsund er allerede juridisk ansvarlig. Det gjør det svært kostbart dersom man skal stanse byggeprosessen, svarer Rønning.

LES OGSÅ: – Vi kan ikke tillate at kirkene våre forfaller

Balansegang

– Hvilke alternativer ser du?

– Det er bare en ny tomt som eventuelt er aktuelt. Dersom bygget må bli lavere som biskopen også foreslår, blir kvadratmeterprisen ekstremt høy. Saken blir en vanskelig balansegang. Det forrige kommunestyre har ikke gjort det lett for oss, sier politikeren som nå er i forhandlinger om hvem som skal lede det nye kommunestyret.

Kommunen har engasjert advokatfirma for å føre saken videre.

– Rådmann Sigurd Beite har vært på kirkekontoret og sagt at vi burde informert ham om kirkelovens bestemmelser. Det er noe underlig, sier Rønning.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur