Bøker

Bibliotekene er bekymret for lite penger i kassa

Biblioteket er et sted der mennesker skal komme for å få hjelp av andre mennesker. Det går det ikke an å effektivisere bort, påpeker biblioteksjefen.

Salderingene biblioteket har blitt utsatt for de seneste årene, er sterkt bekymringsverdig, ifølge Kristin Danielsen, som er biblioteksjef i Oslo.

– Undersøkelser viser at bibliotekbesøket har gått ned fra 50 til 40 prosent de siste ti årene. Det er klart det henger sammen med åpningstider og bemanning, sier Danielsen.

At ansatte som går av med pensjon, ofte ikke erstattes av nye, mens åpningstidene stadig innskrenkes, hører med til det dystre bildet som tegner seg når bibliotektilskuddet ikke har noen reell vekst.

– Man kan ofte organisere seg bedre, men effektiviseringsuttak går uansett bare til et visst punkt. Biblioteket er et sted der mennesker skal komme for å få hjelp av andre mennesker. Det går det ikke an å effektivisere bort, påpeker biblioteksjefen.

LES OGSÅ: Bibliotekene taper i det kommunale kulturbudsjettet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Færre ansatte

Hver enkelt bibliotekar gjør i dag gjør mer enn de gjorde før, ifølge Rolf Andersen, avdelingsleder for publikumsavdelingene ved Deichmanske hovedbibliotek. De har i dag færre ansatte enn for ti år siden.

– Men vi lever med de pengene, de folkene og den kompetansen vi har. Vi klarer å levere et veldig bra produkt, selv om vi selvfølgelig skulle ønsket oss mer penger.

Andersen forteller at de i dag har mindre veiledningsspørsmål. I løpet av de siste årene har bibliotekbrukerne forandret seg til å bli mer selvhjulpne. De finner i stadig større grad frem til ting selv.

– Dermed er det bare de aller letteste og vanskeligste spørsmålene som kommer til oss. Fra spørsmål som «Hvor er den boka?» til «Nå har jeg søkt på Google i en uke uten å finne svaret, kan du hjelpe meg?»

LES OGSÅ: Ingen vet hva Deichman blir

Mer enn bøker

Mange tenker på bibliotekene utelukkende som et oppsamlingssted for bøker, Andersen påpeker at de er mye mer enn det.

– Etter at den nye bibliotekloven trådte i kraft i juni 2013, har bibliotekene blitt en stadig større debattarena. Vi har fått et direkte oppdrag i å være et sted for den offentlige samtale. Det bruker vi mye ressurser på, blant annet ved å arrangere debatter. Samtidig legger vi mer vekt på medskapning, at borgerne selv tar i bruk biblioteket. Slik blir vi også en møteplass for kreativitet.

I dag er det bare halvparten av de bibliotekbesøkende som faktisk låner bøker. Studiesirkler, filmutleie, og møtevirksomhet hører også med til aktivitetene innefor bibliotekets vegger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker