Kultur

Bibelmuseum må returnere mer tyvgods

Nok en gang må Museum of the Bible i Washington levere fra seg tyvgods. En kileskrifttavle med tekst fra Gilgamesh-eposet kan nå komme tilbake til Irak

Amerikanske rettsmyndigheter hevder at den 15x12 centimeter store leirtavlen med Gilgamesh-teksten kalt Gilgamesh Dream Tablet, er stjålet fra Irak. Ifølge statsadvokatembetet er gjenstanden lovlig kjøpt av butikkjeden Hobby Lobby, men salgsdokumentene som fulgte leirtavlen var falske, melder avisa Christianity Today. Den 3500 år gamle leirtavlen har en tekst fra det som regnes som et av verdens eldste litterære verk.

Et stort auksjonsfirma har, ifølge statsadvokaten, sviktet sine forpliktelser og unnlatt å sjekke salgshistorien før de la ut gjenstanden for salg.

Irakiske myndigheter sier til den amerikanske kringkasteren NPR at de forsøker å spore leirtavlen tilbake til de tusenvis av gjenstandene som ble stjålet i 1991.

Ikke første gang – skandaler fra start

Det unge museet har vært forfulgt av skandaler siden starten. I mars i år erkjente museet at 16 av deres fragmenter av Dødehavsrullene er moderne forfalskninger.

For fire år siden måtte bibelmuseet trekke fem utstilte fragmenter fra Dødehavsrullene etter at de var avslørt som forfalskninger. Et manuskript fra middelalderen måtte returneres til Athen etter at det var avslørt som tyvgods. Det er heller ikke første gang de må gjøre opp med Irak. I 2017 måtte museet returnere 4.000 artefakter til Irak.

Til Christianty Today sier museet at de har samarbeidet med rettsmyndighetene i etterforskningen og at de også vil bidra til at leirtavlen returneres til Irak. Samtidig sier museet at de vil saksøke det britiske auksjonsfirmaet Christies som stod for salget.

Heltekongen Gilgamesh er best kjent gjennom det store Gilgamesh-eposet som er funnet på mange ulike kileskrift-tavler. Den mest komplette versjonen har cirka 3000 linjer tekst på 12 leirtavler, som bare er delvis bevarte. De eldste versjonene er fra 2000 år før Kristus.

Bygget på penger fra kristenkonservative

500 millioner dollar kostet museet da det stod ferdig for tre år siden. Det ligger sentralt i Washington i samme gate som nasjonale institusjoner som The Smithsonians og National Museum of the American Indian. Museet er bygget for penger som i hovedsak kommer fra den kristenkonservative Steve Green og familiens butikkjede Hobby Lobby.

Nyhetsmagasinet The Atlantic har en bred gjennomgang av det utbredte, internasjonale jukset med gamle bibelfragmenter i sitt juninummer. En av hovedfigurene i fortellingen er Oxford-professoren Dirk Obbink som britisk politi hentet inn til avhør tidligere i år. Han er en av verdens ledende forskere av antikke manuskripter.

Også National Geographic forteller om jukset i sitt marsnummer i år der de konstaterer at alle museets fragmenter fra Dødehavsrullene er forfalskninger. De siterer blant andre Årstein Justnes ved Universitetet i Agder, som sier at når ett eller to av fragmentene viser seg å være falske, er trolig alle det fordi de ser like ut og kommer fra samme kilde. I fjor tok Justnes et sviende oppgjør med bibelbusinessen i boka De falske fragmentene.

Til magasinet National Geographic sier museumsledelsen at de vurderer å gjøre om utstillingen og vise hvordan forskere har avslørt jukset med bibelfragmentene.

– På godt og vondt er dette nå blitt en del av historien om Dødehavsrullene, sier en talsmann for museet.

LES MER:

Oxford-professor arrestert for bibeltyveri

Oxford-professor benekter salg av bibelfragmenter

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur