Kirke

Barnekor som kall og livsstil

Elin Wikstøl Andersen (38) startet Rabakoret da hun var 18 år. Året etter talte koret 90 barn, og korlederen tok det som et tegn fra Gud om at det var dette som var­ livsoppgaven hennes.

– Et slikt barnekor blir for mange­ et første møte med kirken og kristentroen, og da er det utrolig viktig at dette møtet blir ­positivt. I Rabakoret handler det først og fremst om å bli kjent med Jesus, synge fengende sanger, og ha det hyggelig sammen. For meg er dette et kall og en livsstil, sier Elin Wikstøl Andersen.

Etter at hun i 1999 først fikk ideen om å starte et barnekor i menigheten, kom det 15 barn på den første øvelsen. Noen øvelser senere var antallet 30. Selv om hun syntes det var gøy, ba hun Gud gi henne et konkret tegn på at dette var det hun skulle gjøre. Om det virkelig var det kallet i livet hun hadde en følelse av at det var. Da koret året etter hadde vokst til over 90 medlemmer, var hun ikke lenger i tvil.

– I Rabakoret ønsker vi å gi barna gode opplevelser, ikke minst i forhold til kristen tro og kirken. Når jeg ser hvordan dette arbeidet preger hele menighetslivet vårt, så opplever jeg at vi setter spor som er viktige, sier Elin Wikstøl Andersen.

LES MER: Filadelfias Q42 går med 11 millioner i underskudd

Radarpar

Da organisten i Randesund menighet, Reidar Skaaland, ble musikalsk leder og låtskriver for koret, ble han og Elin et radarpar: Han var musikerutdannet og god til å spille. Hun var uten instrument og ­notekunnskap, men musikalsk. Og de hadde en felles visjon. De som hevdet Elin var for ung, måtte snart bite i seg skepsisen.

På de faste julekonsertene deres kommer det mellom 300 og 400 mennesker. Da koret, sammen med andre kor, underholdt i pausen under en hjemmekamp for Start, ble de også tatt hjertelig imot.

– Det at Rabakoret er blitt kjent i hele Kristiansand-området, er et godt eksempel på at kirken kan nå folk også utenfor sine egne arenaer, sier Reidar Skaaland.

LES MER: Bolleforbud for skolelag ved ungdomsskoler i Kristiansand

Priset

At Elin Wikstøl Andersen er populær blant barna, er lett å merke. De svirrer rundt henne, og spør om både det ene og det andre. De minste tar hun på fanget og spør: Var det gøy å synge i dag? Har de snart bursdag? Hun husker de fleste datoene. Ei lita korjente som har fått skyss med foreldrene til ei venninne, får beskjed om å hilse «gamlingene» hjemme. «Yes!» svarer den lille jenta, blid som ei sol.

– Det er viktig å se barna. Vi vet jo aldri helt hva slags bagasje de har med seg hjemmefra, derfor er det også viktig at vi bekrefter dem for den de er.

Noen av foreldrene som følger barna på korøvelsene kommer fra andre menigheter i distriktet. Enkelte kommer i kirken bare når de skal på øvelsene eller konsertene med Rabakoret.

– Det er flott hvis koret vårt også kan få noen som kanskje ikke regner seg som troende til kirken, sier Elin Wikstøl ­Andersen.

Innsatsen hennes for koret har gitt henne Ildsjelprisen fra SR-banken og Frivillighetsprisen fra Kristiansand kommune.

LES MER: Kristne ungdommer tør ikke snakke om tro

Kjempemotivert

Reidar Skaaland har skrevet 90 melodier og 85 tekster for Rabakoret, fordelt på åtte CD-er. Flere andre kor bruker også sangene.

– At vi kan inspirere andre barnekor er jo kjempemoro, sier Reidar Skaaland.

Blant de faste musikerne til Rabakoret, er også Elin ­Wikstøl Andersens sønn, Lukas (10). Da han var fem, spurte Elin om ikke Reidar Skaaland kunne gi ham litt trommeundervisning.

– Gutten min var det jeg vil kalle et «uromoment» i koret. Da han begynte å spille trom mer, ble han plutselig kjempemotivert, forteller moren.

Godt rykte

Thore Wiig Andersen jobber som prest i Øyestad menighet i Arendal. Denne ettermiddagen er han i Søm kirke, på øvelse og bollefest med Rabakoret – hvor sønnen Gustav (4) nettopp har begynt.

– Koret har jo både en lang historie og et godt rykte, så det var naturlig at Gustav begynte her. Først og fremst fordi han hadde lyst, naturligvis. Men også fordi jeg selv var med i et kristent barnekor under oppveksten på Karmøy, og vet hvor viktig det var for meg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke