Kultur

Barna 
ler 30 ganger 
i timen

Barn ler minst 300 ganger om dagen. Voksne bare ti.


Bilde 1 av 2

Erna Osland er aktuell med barneboken He-he! ei bok om den livsviktige latteren.

– Hvorfor ler barn mest?

– Forskerne tror det er fordi barn bruker latteren til å skape kontakt og relasjoner seg imellom. Gjennom latteren får de venner, skaper trygghet og kommer seg unna kinkige situasjoner.

LES MER: Vil beskytte barn mot skummel kunst

Gir avspenning

– Så vi voksne trenger ikke dette lenger?

– Det står mer på spill for barna. Men jeg kjenner voksne som har skiftet jobb, og når jeg spør om de trives, svarer de at ja, de ler så mye mer nå. Latter gir avspenning og lystfølelse. Den gjør oss sterke og får oss til tåle smerte. Det er viktig at barna vet noe om det som er så viktig for dem. Per Ragnar Møklebys fine illustrasjoner er så direkte på teksten at jeg undrer meg på om teksten var nødvendig.

– Vurderte du flere historier som den om gutten som fryder seg over å ha blitt kastet på gangen etter at han prompet i klasserommet og ble den eneste som slapp unna stanken?

– Ja, men det er jo alvorlige og mørke sider også. Noen bruker­ latter til å såre, noen ler av skade­fryd. Å kunne le av glede og kunne­ holde igjen en latter som kan skade andre, er noe barna lærer i familiene sine. Men i en ­liten barnebok er det ikke plass til mange mørke sider om latteren.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Latter gir venner

– Nå ble det likevel mye alvor ...

– Ja, men det er grenseoppgangen som er viktig når jeg skriver for barn. Ler du mye, kan du skaffe deg en venn. Og jo mer du ler sammen med noen, jo tettere blir båndene. Det vet spedbarnet som smiler til foreldrene. Når de ser hverandre dypt i øyene og den voksne kjenner seg utpekt, blir barnet belønnet med alt det gode.

– Er det mulig å le seg i hjel?

– Ja, men det er veldig sjeldent. Å le slik at du tisser på deg, er kanskje mer vanlig. Da bruker du de samme musklene, derfor oppfatter kroppen at det er noe av det som skjer.

– Hva får deg til å le?

– Jeg har ledd flere ganger mens vi har snakket sammen. Jeg ler lett når andre ler. Latter er et smittsomt, internasjonalt språk. Du kan uansett kjenne igjen dine nærmeste på latteren. Det er helt fascinerende.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur