Musikk

Bach-jubelen slippes løs

– Det er mye jubel i Bachs julekantate (nr. 63). Den er den eneste hvor han slipper til hele fire trompeter, forteller dirigent John Butt.

Dirigent John Butt og hans Dunedin Consort har gjenskapt Johann Sebastian Bachs første juledagsvesper i Nikolai-kirken i Leipzig, slik han tenker seg at den ble gjennomført i 1723.

Uten preken

– Det finnes gode kilder som gjør at vi kan rekonstruere gudstjenesten nokså nøye. Det vi vet helt sikkert er at han kombinerte sin julekantate nr. 63 (skrevet 10 år tidligere i Weimar) med sitt Magnificat (Marias lovsang). Så har vi lagt inn orgelpreludier, motetter og menighetssang – det har jeg tillatt meg å skreddersy for anledningen. Men det er også gjort ut fra det vi vet var vanlig å legge inn i en slik vesper. Det eneste vi har utelatt er prekenen. Men den kunne jo i verste fall blitt kjedelig! ler John Butt.

Første jul i Leipzig

Bach var nyansatt i Leipzig og hadde behov for å vise hva han dugde til.

– Det var nok en viss rivalisering i forhold til hans forgjenger Johann Kuhnau, og det musikalske innslaget i denne vesperen er av et litt annet format enn det Kuhnau hadde bydd på. Bach var jo i tillegg tredjevalget når de ansatte ny Thomas-kantor, så han var opptatt av å bevise at han var tilliten verdig, forteller dirigenten.

– Tradisjonen i Leipzig var at adventstiden var sparsommelig på musikalske innslag, omtrent som i fasten. Men på juledagen slapp jubelen til, og særlig kantaten byr på mye fest og høytid, forteller Butt.

Han beskriver det musikalske innholdet som en blanding av tre stilarter.

– Vi er fortsatt i en tid der hymner og koraler hadde røtter i renessansen. Bach selv stod for den lutherske tradisjonen, som igjen hentet mye fra italiensk tradisjon, som var det moderne innslaget på den tiden, forteller han.

LES KOMMENTAREN: Gamle julesanger lever i beste velgående i kirkene i jula

Menigheten synger

Innspillingen gir en opplevelse av tilstedeværelse, der menighetssangen får den riktige katedralklangen.

– I tillegg til koristene har vi spedd på med 50 amatørsangere for å få den rette klangen fra kirkerommet. Målet har vært å gjenskape hele atmosfæren i en slik vesper, forteller John Butt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk