Bøker

En moderne vandrer

En svensk roman nominert til Nordisk Råds litteraturpris skildrer på genialt vis flyktningers hjemløshet.

Denne sommeren sendte­ den nye, danske regjeringen ut et brev til 64.000 personer med tilbud om å reise tilbake til landet, som de selv, eller minst en av deres foreldre, kommer fra. Dersom de returnerer til sine opprinnelsesland, vil flyktninger, innvandrere og etterkommere av folk som har innvandret, motta 140.000 danske kroner. Mange av dem som fikk brevet, er født i Danmark, har dansk pass og permanent oppholdstillatelse.

Bolig i navnet

Som et ekko fra virkeligheten slår nyheten inn i lesingen av Människan er den ­vakraste staden. Sami Saids andre­ roman, som vant en ­Augustpris i 2018, er nå en av de svenske ­bøkene nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Den handler om en ung mann fra Eritrea, uønsket i Sverige og hjemløs.

Som for å minne om at han kun har bolig i navnet sitt, at han tilhører byen, er utlevert til gatene og reisens vilkårlighet, heter han San Fransisco. Amerika representerer håpet, drømmen om en fremtid. Og det er nesten som om hjemløsheten flytter inn i teksten: Den er en strøm av jeg-fortelleren som registrerer og forteller ettersom han ferdes omkring.

Spøkefull

Uten stabile holde­punkt minner dette om ­modernistiske fortellemåter, men hoved­personen San Fransisco er ikke plaget av eksistensiell hjemløshet. Han er i bevegelse hele tiden fordi han er jaget, på vei et annet sted. ­Erfaringen med å leve uten fundamentale rettigheter og møte innbyggere totalt blottet for empati, er et mønster romanen gjentar i ulike versjoner.

Men selv om han er ribbet­ for alt, har jeg-fortelleren menneskelig verdighet. Full av ­lekende fri fortellerglede har San Fransisco­ talent for å spøke med hatet han møter.

Den litterære vandreren

I romanen er han også en ­moderne vandrer som minner om andre litterære vandrerskikkelser. Som Voltaires Candide, en ukuelig ­optimist som kastes ut på en lang reise og erfarer at verden er alt annet enn bare god. Samtidig er vandreren en myteom­spunnet, litt romantisk figur, tenk på omstreiferen hos Hamsun i Landstrykertrilogien, eller i Dagdrivergjengen til Steinbeck.

Poenget er at San Fransisco ikke er en tragisk skikkelse, han finnes ikke selvmedlidende. Da han er kastet ut, tenker han optimistisk at «Hela universum frågade när jag skulle komma på besök.»

Svartskjorter

Men andre setter vilkårene for reisen. Etter at han er fraktet ut av Sverige­ i ­bagasjerommet på en bil, ankommer han en øy et sted i Sør-Europa. Her møter han en madam som driver en park der flyktninger får oppholde seg. Også her må han tilpasse seg. Overalt er han uønsket. San Fransisco ­møtes med åpenlys rasisme og menneskeforakt, blant annet fra fascistiske svartskjorter. Selv ­lever han opp til helgennavnet og opptrer ikke hatefullt tilbake. Med sinnsro og omsorg for andre tar han det som kommer.

LES MER: Benedicte Meyer Kroneberg vever sammen en datters forsvinning med ekstremvær, terrorfrykt og flyktningkrise

Oppdagelsesreisende

Etter­ at jeg på en kveldstur i en av de største parkene i Barcelona i sommer så hvordan folk gjorde seg i stand for å sove, slo det meg at hjemløsheten som Said skriver om er reell. Parkboerne er ikke oppdagere, men overlevere som forsøker å holde det gående fra dag til dag.

Det er opplagt lettere å ­akseptere seg selv som opp­dagelsesreisende enn som flyktning. I denne romanen blir det en strategi som opprettholder selvverdet. På genialt vis skriver­ Sami Said seg inn i en litterær tradisjon ved et slikt grep. Som oppdager, snarere enn forfulgt, får San Fransisco større bestemmelsesrett over sin egen situasjon og sin egen ferd.

Kraftig innlegg

Människan er den vakraste staden handler om menneskeverd – om empati, innlevelse og omtanke for andre. Den er et kraftig innlegg mot de nordiske landenes innvand­ringspolitiske visjoner. Har vi oppgitt enhver tanke om likeverd og like rettigheter for de svakeste verdensborgerne?

Fram til utdelingen den 
1. november anmelder vi ­bøkene som er nominerte til ­Nordisk råds litteraturpris 2019.

LES MER: To poeter og en biografiforfatter er Norges nominerte til Nordisk råds litteraturpris

LEST DENNE? Tilbakeskodande og nyskapande storverk frå Jon Fosse

---

Bok: Roman

  • Sami Said
  • Människan er den vakraste staden
  • Natur & Kultur
  • Sterkt om menneskeverd.

---

Les mer om mer disse temaene:

Astrid Fosvold

Astrid Fosvold

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker