Kultur

Atle Antonsen spiller karismatisk prest

Komikeren debuterer som prest i en svensk forviklingskomedie fra et skandinavisk sjømannskirkemiljø i Thailand.

Bilde 1 av 3

Den svenske forviklingskomedien Prästen i paradiset handler om en rivalisering mellom den svenske og den norske sjømannspresten i Phuket.

Den svenske presten har et «elastisk» forhold til syndsbegrepet og har drukket og spilt bort de innsamlede midlene som skulle brukes til ny kirke. Når den svenske statsministeren er ventet til åpningen av en kirke som knapt nok er påbegynt, prøver den svenske presten å låne den norske kirken til anledningen.

Den norske presten (Atle Antonsen) er ikke spesielt begeistret for ideen. Selv om han har en tilsynelatende veldreven menighet med pen fasade, og nyreist bambuskirke på stranden.

LES MER: Kameler fikk troen til Bård Tufte Johansen til å rakne

Rivalisering

– Min prest er en karismatisk fyr som driver kirken mer som en sekt. Den norske sjømannskirken fremstår som velfungerende, med god økonomi. Når hans svenske kollega prøver å låne den norske kirken for å redde ansikt, er han ikke spesielt innstilt på å hjelpe, og rivaliseringen dem imellom tilspisser seg. Den norske presten er konservativ og veldig opptatt av at folk holder seg til budene. Men etter hvert viser det seg at han ikke alltid er like flink til å etterleve dem selv. Det kommer til kjenne ganske så usympatiske trekk ved figuren, og antydninger om ikke helt godt begravde dødssynder trer frem. Han er ikke en person jeg ville ønsket å være i nær familie med, forteller Antonsen.

Han har mer sans for den svenske presten, selv om han lever et liv med hor, fyll og gambling.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Gode intensjoner

– Han har sjarmerende trekk, og viser menneskelige sider – med styrker og svakheter. Det er ikke ondskap i ham, og selv om han stadig ramler «utpå», har han alltid gode intensjoner. Han famler seg gjennom tilværelsen og sliter med mange ting vi alle kan kjenne oss igjen i. Jeg ser på ham som et mye større forbilde enn min egen rollekarakter, sier Antonsen.

– Faller du lett inn i presterollen?

– Jeg er ikke spesielt troende, og har ikke noe nært forhold til kirken. Men rundt presterollen får man en del gratis bare gjennom munduren man stiller opp i. Når jeg skal fremstille en karakter, har det ikke avgjørende betydning hva vedkommende holder på med – jeg er mer opptatt av hvilke verdier figuren står for. Det var en gøyal rolle å spille, forteller han.

– Ligger det noe i disse karakterene som vil vekke anstøt?

– Nei, dette er en snill parodi, og vil ikke være i nærheten av å vekke reaksjoner i likhet med det Tooji fikk etter elskovsscenene i Frogner kirke. Dette handler om menneskers tro og liv – noe ganske altomfattende i vår tilværelse, mener Antonsen.

Komedie

Han har kjennskap til flere prester, men har heldigvis bedre erfaringer med dem enn presteskikkelsene i filmen.

– Dette er tross alt en overfladisk komedie som kanskje ikke kommer helt ned til dybdene i de store spørsmålene om tro og tvil, sier han.

Antonsen har ikke et personlig forhold til Sjømannskirken, men finner rollen som sjømannsprest interessant.

– Det har aldri vært et aktuelt yrkesvalg for meg, det er vel dessuten en aldri så liten fordel å være troende. Men jeg tror du kommer i kontakt med et langt bredere lag av folket enn i en vanlig, norsk kirke. Du møter mennesker i alle livets situasjoner, på godt og ondt, mener han.

Norsk-svensk samarbeid

Ragnvald Seierstad er norsk sjømannsprest i Pattaya i Thailand. (Sjømannsmisjonen har ikke kirke i Phuket, der filmen foregår). Der er det ingen svensk kirke, men Seierstad har et strålende samarbeid med et par svenske diakoner som av og til låner kirken.

– Jeg har hørt om den svenske forviklingskomedien som kommer. Det høres spennende ut. Kanskje vi kan vise filmen i kirken ved anledning, sier han.

Sjømannspresten er ikke bekymret for at filmen skal harselere over det sjømannskirken står for.

– Vi er feilbarlige mennesker som alle andre, og en farse som dette tror jeg folk lett vil skille fra det vi egentlig driver med, sier Seierstad.

Utsvevende

Han er mer bekymret for hvordan nordmenn som bor i Thailand knyttes til et usedelig liv.

– Det er synd at media gang på gang tegner et bilde av Thailand som land forbundet med en utsvevende tilværelse. Mange nordmenn, særlig pensjonister, bor her i perioder og lever et godt liv med masse positiv aktivitet. De er grundig lei den negative, og uriktige, fremstillingen de blir utsatt for, sier Seierstad som har 25.000 mennesker på besøk i kirken årlig.

– Og mange hyggelige svensker, legger han til.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur