Bøker

Astrid Lindgren-prisen til Meg Rosoff

Astrid Lindgrens minnepris tildeles den amerikanske forfatteren Meg Rosoff.

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) deles i år ut for 16. gang. Juryen sier at Meg Rosoffs romaner snakker til unge leseres følelser og intellekt: «I glitrende språk skriver hun om søken etter mening og identitet i en særegen og bisarr verden. Hennes modige og humørfylte historier er uten sidestykke. Hun etterlater ingen lesere uberørt.»

LES OGSÅ: Vekker leselysten med krim

Stor ære. – Jeg er overveldet og dypt æret over å motta prisen. Som barn så jeg opp til Pippi Langstrømpe – og ønsket desperat å kunne bli modig nok til å seile de syv hav, sterk nok til å løfte en hest og egenrådig nok til å kunne leve etter mine egne regler, sier Rosoff i en kommentar til prisen.

Hun tilføyer at hun hvert år har sjekket listen over de ALMA-nominerte og laget sin egen favorittliste.

– Det er en stor ære bare å være på en slik liste. Til minne om Astrid Lindgren og med særlig takk til Pippi, som var modig, rettferdig, original og fri, mottar jeg nyheten i undring og glede. Jeg vil gjøre mitt beste for å være prisen verdig, sier hun.

På norsk

Hennes dystre debutbok er oversatt til norsk med tittelen Slik har jeg det nå. Den forteller om fem barn i en verden som er på randen av en uforklarlig krig. Målet blir fort overlevelse. Den femten år gamle, anorektiske Daysi blir sendt fra New York på ferie til søskenbarn i England som hun ikke kjenner. Hun forelsker seg i fetteren Edmond, men barna blir skilt fra hverandre da terrorkrigen bryter ut.

Cappelen Damm akter nå gjenutgi en pocketutgave av debutboka før sommeren.

Rosoffs forfatterskap er lite omtalt og kjent i Norge.

– Jeg kjenner ikke hennes forfatterskap spesielt godt, men syns det er veldig stas at en ungdomsbokforfatter vinner en så prestisjetung pris. Jeg håper dette fører til at hun blir mer oversatt til norsk, og at flere i Norden kan få øynene opp for hennes bøker, sier Nina Aalstad i Ubok – et nettsted hvor ungdom selv anbefaler og diskuterer bøker og leseopplevelser.

LES OGSÅ: Brevsamlingen mellom Astrid Lindgren og tenåringen Sara er et mysterium av ei bok

Mange land

Etter at den første ALMA-prisen gikk til den østerrikske forfatteren Christine Nöstlinger i 2003, er den blitt tildelt forfattere fra en rekke land. I Norge er Nöstlinger trolig mest kjent for de mange lettlestbøkene om Frans. Blant tidligere vinnere finner du tre organisasjoner som fremmer lesning. Prisen har også gått til flere illustratører. Det gjør det vanskelig å se en annen rød tråd blant de 17 vinnerne enn at de alle bidrar til lesning for og blant barn.

– Denne bredden synes jeg er noe av det sterkeste ved prisen, sier Åsa Warnqvist til Sveriges Televisjon. Hun forsker på barn og ungdomslitteratur ved Svenska barnboksinstitutet.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker