Kultur

Arvo Pärt til Kirkemusikkfestivalen

Den estiske komponisten Arvo Pärt (84) vil være til stede på flere konserter med hans musikk, under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival.

– Det er en stor ære at Arvo Pärt vil besøke festivalen vår, og vi gleder oss til å ha ham blant oss når festivalen i år har hans komposisjoner som ett av sine hovedtemaer, sier festivaldirektør Bente Johnsrud.

Arvo Pärts musikk har vært på programmet på de fleste festivalene, helt siden starten i 2000. På åpningskonserten 22. mars fremføres to av hans verk. Te Deum (den ambrosianske lovsang) er basert på en av kirkens eldste og mest kjente hymner. Da Pacem Domine, (Gi oss fred, Herre!) ble skrevet på bestilling av Jordi Savall, for å minnes ofrene etter terroren i Madrid 11. mars 2004.

Verkene fremføres av Estisk Filharmonisk Kammerkor, ledet av Kaspars Putniņš.

LES MER: Klima-opera på Kirkemusikkfestivalen

Invitasjon

Det er lenge siden Pärt ble spurt om å komme. 84-åringen uttrykte glede over å bli invitert, og skrev konsertene inn i agendaen sin – men tok forbehold om helsen.

– I går fikk jeg den hyggelige meldingen om at han faktisk kommer. Arvo Pärt er en av vår tids viktigste komponister, og det er klart det er en ære at han tar turen – han gjør ikke veldig mange reiser lenger. Jeg tror mye av grunnen kan være er at han her vil få oppleve to av de dirigentene han selv foretrekker når det gjelder formidlingen av hans egne komposisjoner. I tillegg til Kaspars Putniņš, kommer Stephen Layton som leder av det kritikerroste vokalensemblet Polyphony fra England, forteller Johnsrud.

Sakralt

– Pärt legger hjerte og sjel i musikken sin, og det griper meg. Enkelheten og det sakrale fokuset står sentralt i det han vil formidle. Jeg gleder meg til å ta i mot ham – og musikken hans, sier Bente Johnsrud.

Arvo Pärt skriver i vesentlig grad religiøst motivert musikk, i sin egen komposisjonsteknikk. Tintinnabuli (klokkeklang) er hans egen form for minimalisme, som ofte uttrykker dualisme på mange plan: dynamikken mellom mørke og lys, kropp og ånd – og mennesket og Gud.

Bergen og Oslo domkor vil også fremføre verk av Pärt under festivalen, og Aare-Paul Lattik vil spille orgelverk av den estiske komponisten.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur