Kultur

Arrangerer Melodifestival for hjemløse

Fredag kjemper 10 finalister om seieren i Melodifestivalen for hjemløse i Immanuelskyrkan i Stockholm. Initiativtakeren, iraneren Kavian Ferdowsi, levde selv flere år som hjemløs.

Det første Homeless International Melody Festival fant sted i fjor. Den alternative konkurransen til det vi i Norge kaller Melodi Grand Prix, ble så vellykket at det aldri var tvil om at det måtte gjentas i år. Til auditionen mandag og tirsdag, stilte 54 opp. De fleste kom rett fra gata, noen få med en gitar under armen. I går gikk de 20 beste til semifinalen, og i dag skal vinneren kåres under finalen i Immanuelskyrkan, som er åpen for publikum.

– Melodifestivalen for hjemløse er en Guds gave. Da jeg selv var hjemløs i Stockholm, kunne jeg ikke unngå å legge merke til artistene som deltok i den store Melodifestivalen i Sverige. Det var så utrolig fjernt fra det livet jeg og de andre hjemløse hadde. Og det virket urettferdig, for Gud har gitt musikkens gave til alle mennesker. Da jeg selv omsider fikk et hjem, begynte jeg å jobbe med festivalen som nå arrangeres for andre gang, sier initiativtakeren til Melodifestivalen for hjemløse, Kavian Ferdowsi.

LES MER: Kirken oppfordrer til dugnad for flyktninger

Lidelse og talent

Han ønsker at festivalen også skal bli kjent som Homeless International Melody Festival. Drømmen er at ideen skal spre seg til andre land også.

– Hensikten med en slik alternativ melodifestival, er først og fremst å rette oppmerksomheten mot de hjemløses situasjon. Ikke bare i Sverige, men i verden. Det er så mye lidelse der ute. Særlig i landene hvor det nå er vinter. Men det er også mye musikalsk talent. Dét så vi under fjorårets arrangement, og vi ser det samme i år. Noen er bedre enn mange av de artistene som er kjent fra aviser og tv her i Sverige, sier Ferdowsi.

Det er en åpen konkurranse. Det er ingen betingelse at deltakerne er hjemløse, selv om nettopp de er spesielt velkommen. Vinneren får en medalje med det internasjonale symbolet for de hjemløse, laget av Kavian Ferdowsi.

– Eneste betingelse er at sangen ikke er lenger enn 10 minutter lang.

LES MER: Flyktninger og elever synger sammen

Ble utstøtt

Iraneren Kavian Ferdowsi flyktet til Sverige etter at han hadde konvertert fra islam til kristendommen i hjemlandet, og opplevde at han ble utstøtt og forfulgt. De første tre årene i Sverige hadde han ikke hadde oppholdstillatelse, og måtte leve i skjul også der.

– Jeg sov på benker i parkene, på busser, og i et forlatt hus i skogen. Til slutt ordnet Immanuelskyrkan et rom for meg.

Nå har han etablert Homeless Foundation, med hjemmesiden hemlösa.se. Hver dag året igjennom deler han og andre frivillige ut frokost og kaffe til hjemløse på Vasagatan i Stockholm sentrum.

– De hjemløse ferdes i gatene, i skogen og de ligger i smugene. Ofte mangler de småpenger til å gå på offentlige toaletter. Ofte er det bare en tynn skillevegg mellom de som er hjemløse og de som lever et såkalt normalt og godt liv. Vi mennesker er veldig like, derfor må vi holde sammen, og hjelpe hverandre, uansett hvem vi er og hvor vi bor. Det skal Homeless International Melody Festival minne oss om. Sang og musikk er et språk alle forstår, sier Ferdowsi.

LES MER: Politisk innsats mot religiøs forfølgelse

###

Favoritt

Fjorårets førsteplass ble delt mellom Lars Wikstrand & Peter med låten «Iskall snubbe» og Marie Stubergh med «Leave». Blant kveldens 10 finalister er det deltakere av flere nasjonaliteter, både menn og kvinner.

– Har du noen favoritt til kveldens finale?

– Jacek Srokosz. Han synger til eget gitarspill, og er utrolig dyktig, sier Kavian Ferdowsi

– Kunne du tenkt deg å vært med i melodifestivalen du har startet?

– Jeg har skrevet en sang jeg synes er fin. Men da kunne jeg ikke ha sittet i juryen. Det holder å se hvor mye dette betyr for så mange som ellers sliter. Det er et lyspunkt i hverdagen, noe de kan se fram til, sier Kavian Ferdowsi.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur