Kultur

Appen som skal redde forholdet

Da Rachel og Kristian ble slukt av tilværelsen som småbarnsforeldre, fant de ikke rådene de trengte for å pleie forholdet. Løsningen ble å lage sin egen app.

Bilde 1 av 2

– Vi fikk tre barn på under to år, inkludert et tvillingpar. Parforholdet kommer under enormt press i en så travel periode, man får ikke tid til å prate og har ikke overskudd, sier Rachel Elgen.

Hun og ektemannen Kristian David Elgen gjorde derfor som mange andre: De begynte å lete etter gode råd for å ta vare på forholdet.

– Vi kjøpte bøker, men vi hadde ikke overskudd til å lese dem! Så da begynte vi å søke på nettet, men oppdaget at det er vanskelig å vite hva som er faglig forankret og ikke, så vi kom ikke noen vei, sier Rachel.

Verktøy

Det fins nok av datingapper som skal bringe mennesker sammen. Men hva med en app som sørger for å holde par sammen? For tre år siden tok de derfor skjea i egne hender.

– Løsningen ble å lage et verktøy som kunne hjelpe oss selv og andre, og da kom vi på denne appen som kan brukes i det daglige, sier Rachel.

Hun sluttet i jobben sin og arbeider nå på heltid som grunder og prosjektleder med det som nylig er blitt lansert som VI-appen. Med seg på laget har hun og ektemannen blant andre parterapeutene Catrin Sagen og Frode Thuen. Prosjektet har fått økonomisk støtte av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), og er derfor gratis og tilgjengelig for alle med smarttelefoner.

Slik man sjekker for eksempel Instagram gjennom dagen, har man tid til å gå inn i VI-appen og svare på spørsmål, forklarer Rachel.

Korte videosnutter med fageksperter ledsages av spørsmål. Det kan for være av typen som: «Har du en tendens til å lytte til partneren din, eller liker du å snakke først?». På kvelden, når begge har svart på sin kant, «klemmer» man mobilene fysisk sammen, og slik får man tilgang på hverandres svar. Dette skal da forhåpentligvis avføde en liten samtale om parforholdet.

LES VÅRT LANDS SAMLIVSPANEL: 'De færreste av utroskap forandrer seg til faste forhold'

Får menn på banen

Den kjente samlivsspaltisten Frode Thuen har vært med på utviklingen av appen fra begynnelsen, og er med i flere videoer i appen.

– Terskelen for å gå i parterapi eller på samlivskurs er ofte veldig høy. Med et gratis og lett tilgjengelig verktøy vil større grupper kunne få hjelp, sier Thuen, som også er professor ved Høgskolen på Vestlandet.

Han påpeker at det generelt særlig er menn som vegrer seg for å søke hjelp, men at denne appen kan ufarliggjøre det. Thuen kjenner ikke til et liknende hjelpemiddel, verken i Norge eller andre steder. Hans rolle i prosjektet har vært å sikre det faglige nivået, slik at rådene som gis er forskningsmessig forankret.

– Hvis store grupper tar appen i bruk, tror jeg det virkelig kan få betydning. Man kan ta tak i det som er utfordrende i et hvilket som helst forhold, og dyrke det som gjør at man vil bevare forholdet. Men det forutsetter selvsagt at man bruker appen, og ikke nøyer seg med å laste den ned.

Thuen mener det er et selvsagt mål at flere par holder sammen, særlig når barn er involvert.

LES OGSÅ: Hvordan kan besteforeldre hjelpe barn og barnebarn etter skilsmisser? Samlivspanelet svarer.

Sluttet i Equinor

At det ofte er menn som er vanskeligst å få til å snakke åpent om utfordringer i parforholdet, kan medgrunder og ektemann Kristian David Elgen kjenne seg igjen i.

– Uten å uttale meg som fagperson, tror jeg dette stemmer. Jeg tror min kone snakker mer om forholdet med sine venninner enn jeg gjør med mine kompiser. Så det er et argument for appen, at det blir lettere også for menn å delta i et samlivstreningsopplegg, sier Kristian David Elgen.

I 2016 sluttet han etter ni år i Equinor for å etablere tjenesten Goodify, som er en app som skal gjøre det enklere å gi og ta imot hjelp, for å motvirke problemer som ensomhet, fattigdom, egoisme og utenforskap. Dette prosjektet er hovedarbeidet hans, men han er også involvert i VI-appen.

Som trening

I utviklingen har de brukt seg selv og snakket med venner og andre, for å finne ut av hva de savner i en travel hverdag.

– Hva er det du trenger å høre av en slik app som du ikke kan komme på selv?

– Først og fremst trenger jeg en påminnelse om at parforholdet er viktig, sier Kristian David.

Appen kan for eksempel ta opp tema rundt kommunikasjon.

– Min kone og jeg fungerer litt ulikt – hun trenger å bli møtt med mye forståelse, mens jeg er mer løsningsorientert. Det at vi snakker om disse tingene hjelper.

– Jeg kjenner en indre romantiker i meg protestere: Burde ikke kjærligheten være sterk nok i seg selv, uten app-hjelp?

– Jeg tror ikke det er så enkelt. De fleste opplever at parforholdet går opp og ned og at man trenger å jobbe med det. Tanken med VI-appen er ikke at den skal erstatte parterapi. Det er lurt å trene og spise sunt regelmessig – ikke bare når du først har fått hjerteinfarkt. Tanken er at du med ganske liten innsats skal få en god effekt.

Alle har de beste intensjoner når de lover evig troskap, men statistikken viser at det ikke alltid går slik likevel, påpeker Kristian David Elgen.

– Man snakker ofte om forholdet når det er vanskelig. Hvis du heller som en fast rutine klarer å snakke litt naturlig om forholdet uten at det er en krise, tror jeg mye er gjort, avslutter han.

---

Skilsmisser I Norge

  • I 2018 ble det inngått 20.949 giftemål i Norge. 9.545 tok ut skilsmisse.
  • Største andel skilsmisser (28 prosent) finner sted etter 5–9 års ekteskap.
  • I de fleste skilsmisser i Norge 2018 er det barn involvert.
  • Største andel skilsmisser med barn involvert (27 prosent), skjer etter 10–14 års ekteskap.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur