Kultur

Åpner årestue og tenner St. Hans-bål

St. Hans åpner middelaldergården på Trondenes. Arbeidet på stavkirka pågår enda ett år.

Trondenes Middelaldergård er et rekonstruert gårdsanlegg fra rundt 1200. Sør-Troms museum garanterer at den er basert på Trondenes historie slik den er kjent gjennom arkeologiske utgravninger og skriftlige kilder.

Søndag har kulturminister Trine Skei Grande utstyrt med nøkkelmakt til å åpne årestua. Gårdsanlegget står så godt som ferdig med inngjerding, årestue, hønsehus, fiskehjell og åkre. Smia er ikke ferdig, men museumshåndverkerne vil være i arbeid med å sette inn veggtiler på åpningsdagen. I årene framover vil flere hus komme til.

LES OGSÅ: Nasjonalarven slår sprekker

Neste vår

Først neste vår vil «Kong Øysteins kirke» bli reist på tunet ettersom kong Øystein beordret et slikt kirkebygg under sitt besøk på Trondenes i 1114. Basert på verktøyspor og håndsverk som er brukt i Haltdalen stavkirke, utføres arbeidet med tilsvarende verktøy og middelalderens teknikker. Byggingen av årestua som nå åpnes, startet for tre år siden. For to år siden ble tømmer hentet ut fra skogene i Målselv til stavkirka.

LES OGSÅ: Første stavkirke på 900 år

Museumshåndverker Thor Larssen har tatt en bachelor i tradisjonshåndverk og leder arbeidet med å byggingen. Arbeidet med kirketømmeret pågår i en nedlagt øvingsleir på Elvenes i Salangen. Planen var at kirka skulle være ferdig i år.

– Men kirka vil ikke bli reist her før i april-mai neste år, forteller gårdsbestyrer Ingrid Moe som også kaller seg husfrue.

LES OGSÅ: Våre skrøpelige steinkirker

Torv på tak og vegger

Årestua er et stolpebygd bolighus etter riktig gammel norsk byggeskikk. Huset er dekket med torvtak og torvvegger slik skikken var i den nordligste delen av landet. Innvendig har huset moldbenker langs veggene og åpent ildsted på golvet.

– Trondenes Middelaldergård er en av Sør-Troms Museums største satsinger og vil i årene framover være et kraftsenter for formidling av nasjonal og lokal middelalderhistorie, sier Ingrid Moe.

LES OGSÅ: Norges rikeste prestegjeld

Åpningen er en del av Sør-Troms Museums tradisjonelle St. Hans feiring med matservering og St. Hans bål på kaia. Musikken er det «Klang av oldtid» som står for. Gruppa kombinerer spill på bronselur med instrumenter som neverlur, bukkehorn, sang og slagverk. De utvikler ny musikk som de kombinerer med elektronikk, grafikk og spesialdesignet scenografi.

---

Trondenes Middelaldergård

  • Sør-Troms Museum har bygd en middelaldergård som åpner søndag.
  • Gården er en arena for formidling av norsk og lokal middelalderhistorie.
  • Byggearbeidene skjer i samarbeid med NTNUs fag for tradisjonelt håndverk.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur