Kultur

Ap slår ring om kirkevalg

Å ha kirkevalg sammen med politiske valg, er en styrke for kirken. Det mener Arbeiderpartiets Kari Henriksen.

At du kan stemme på menighetsråd og kommunestyre samtidig, vil biskop Halvor Nordhaug ha slutt på. Kirkemøtet velger antakelig å se bort fra bjørgvinbiskopens innvendinger. De får i så fall Kari Henriksens sterke støtte.

- Å ha valgene sammen er en utrolig styrke for kirka. Det vil gi kirken større legitimitet og kraft når en får et valg der alle som er innmeldt kan si sin mening. I kirkeforliket og debatten rundt det var diskusjonen på Stortinget i stor grad knyttet til demokrati og representativitet. For Ap er det avgjørende å opprettholde en bred folkekirke selv om staten ikke er inne, sier hun.

Innmeldt

Henriksen er Arbeiderpartiets talsperson i tros- og livssynssaker og er medlem av Stortingets familie- og kulturkomite.

Ved forrige kirkevalg ble Åpen Folkekirke den store vinneren med sin kamp for likekjønnet vigsel. Det var en sak som mobiliserte til høy valgdeltakelse.

– Jeg tror den type aksjonsvirksomhet vil bli redusert når du får et bredt tilfang av stemmeberettigede, opplyste velgere. De som ikke vil ha forandring, kan ha en fordel ved å ikke ha et bredt valg. I sum er det best at flest mulig får tilgang på kirkevalg. Det er også en sterk symbolikk i det, sier hun.

– Jeg meldte meg inn igjen i kirken da kirke og stat ble skilt, fordi kirken har en så stor betydning i samfunnet. Den er viktig og representerer verdier som jeg vil bidra til å utvikle.

Henriksen frykter at å skille valgene vil føre til at valgdeltakelsen synker.

– Det vil føre til en innsnevring som gjør at representativitet og opplevelsen av tilhørighet vil bli redusert, sier hun.

LES OGSÅ: At du kan stemme på menighetsråd og kommunestyre samtidig, vil biskop Halvor Nordhaug ha slutt på.

Hundreår

Biskopens prinsipielle innvending er at samordningen av valgene er i strid med skillet mellom kirke og stat. Samkjøring av valg er et privilegium kirken må takke nei til, mener han.

– Vi har skilt stat og kirke når det gjelder valg, men det foregår på samme tidspunkt. Det er en god, praktisk ordning fordi Den norske kirke skal fungere over hele landet og for alle. Det er forskjellen mellom Dnk og de andre. Den skal fortsatt ha en stor plass og være en arena for utvikling av tros- og livssynsspørsmål. Derfor passer det godt å ha valgene samtidig, sier Henriksen.

Hun peker på at kirken har vært en viktig aktør i det norske demokratiet i mange hundre år.

– Når folk skal avgi sin stemme for styresettet i landet, er det også naturlig at de gir sin stemme på hvordan kirka skal se ut, sier stortingsrepresentanten.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur