Kultur

Anmelder nynazister

Politiet har opprettet en sak på den ulovelige demonstrasjonen i Kristiansand, Men det er for tidelig å si noe om hva slags reaksjoner som kan vente nynazistene.

Lørdag marsjerte den nynazistiske gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen ulovlig gjennom hovedgata i Kristiansand. Politiet grep ikke inn, og har siden mottatt kritikk i en rekke medier. Bård Austad, politiinspektør og fungerende stabssjef i Agder politidistrikt, bekrefter at politiet har anmeldt demonstrantene.

– Vi har opprettet en sak på hendelsen. Vi kjenner identiteten til alle som deltok, men om noen vil bli innkalt til avhør og hva slags reaksjoner de kan risikere er det for tidlig å si noe om. Jeg regner med om påtalemyndigheten vil ta stilling til de i løpet av første halvdel av kommende uke, sier Austad.

Fryktet håndgemeng.

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte hendelsen i går. Ifølge avisa grep ikke politiet inn i frykt for at «situasjonen skulle eskalere». Til Vårt Land uttyper Austad at de fryktet at en fredelig, om enn ulovlig, demonstrasjon skulle utvikle seg til et gateslag.

– Marsjen fant sted midt i sentrum, midt på dagen med mange mennesker til stede. Hadde vi forsøkt å fjerne demonstrantene med makt, kunne det utviklet seg til et masseslagsmål.

Han forteller at de hele tida vurderte å stoppe demonstrasjonen, men at de måtte trå varsomt.

– Jeg ga ordre om at innsatslederen skulle forsøke å stoppe dem. Det er en tjenesteplikt for oss å avverge en straffbar handling, men vi må i en slik situasjon vurdere om det kan utløse mer alvorlige straffbare forhold, sier Austad.

Lagt i jern

Austad bekrefter at to personer ble bortvist fra Kristiansand sentrum i forbindelse med demonstrasjonene. Én lot geleide bort frivillig, en annen skal ha blitt tvunget bort med makt.

Fædrelandsvennen skriver at Ole Tellefsen, en lokal forfatter og skuespiller, ble stående midt i hovedgata i protest da nynazistene kom trampende.

– De måtte gå rundt meg. Det haglet med skjellsord, slag og sånn. Det var ikke så overraskende. Men så kom politiet og satte på meg håndjern og tok meg til siden. De sa at jeg ikke måtte lage bråk, fortalte Tellefsen til Fædrelandsvennen i går.

Austad sier han ikke kjenner til detaljene rundt hendelsen, men mener maktbruken var berettiget og nødvendig.

– Jeg vet ikke om vedkommende ble iført håndjern, men hvis det har skjedd er det ikke uten grunn. Det overrasker meg uansett ikke om en som har blitt satt håndjern på selv mener det er unødig maktbruk. Vi bruker makt kun hvis det er fare for vold mot andre, sier Austad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur