Bøker

Velferdsstaten under press

Kan borgerlønn være løsningen på uroen i Europa?

«Borgerlønn» har vært diskutert lenge, men lite i Norge. Vi har bygd opp velferdsordninger som har gitt oss større sosial og økonomisk trygghet enn de aller fleste land. Nå er velferdsstaten under press. I tillegg til konsekvensene av en nyliberalistisk, globalisert økonomi, pustes arbeidsmarkedet også i nakken av en automatiseringsrevolusjon vi bare står ved begynnelsen av. Vi ser tegnene: økende økonomiske ulikheter, også i Norge, og framveksten av et «prekariat». Det vil si alle de som lever i en «prekær» virkelighet, uten den trygghet som et avtalefestet arbeidsliv har representert. Prekariatet utfordres stadig av en nedverdigende innstrammings- og kravsettingspolitikk i velferdsordningene.

Sterk uro

Uroen i mange land i dagens Europa med sterke populistiske og nasjonalistiske strømninger, kan leses som en konsekvens av denne utviklingen. På overflaten ser det ut til å dreie seg om motstand mot innvandring. Egentlig dreier den seg om en stadig sterkere uro for framtida for grupper som faller utenfor.

Borgerlønn som løsning

Borgerlønn er at alle samfunnsborgere får en månedlig «lønnsutbetaling». Det vil gjøre det mulig for de svakest stilte å slippe alle de fornedrende rundene med NAV, med spørsmål om de oppfyller betingelsene for de forskjellige støtteordningene. Å få et slikt økonomisk gulv å stå på vil minske byråkratiet rundt dagens mange ordninger. Det vil gi alle en grunnleggende trygghet og mulighet til et mer verdig liv. Eller er dette bare søte drømmer og urealistiske utopier?

Leseverdig og instruktiv

På ingen måte, mener de to kjente, norske journalistene og skribentene, Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal, begge med bakgrunn fra Vårt Land. Deres omfattende gravejournalistikk er blitt til den eminente boka Borgerlønn – Ideen som endrer spillet. De mener det er selve fordelingsprinsippene som må endres. Reglene i dagens store monopolspill, hvor større og større formuer overføres til et lite mindretall, må endres. Forfatterne har lest mye. De har reist mye. De har snakket med mange. Og de har spilt Monopol! Boka er med deres dyktige journalistiske grep, klare tankeføring og friske språk, blitt leseverdig og instruktiv om en i og for seg enkel, men like fullt komplisert idé.

Min konklusjon etter å ha lest boka: Tida er overmoden for en diskusjon om borgerlønn. Vi må finne nye løsninger. Ellers vil samfunnet vårt kunne gå i oppløsning.

Verdiskaping

Eliassen og Omdal går gjennom de norske partienes tanker om borgerlønn. Bildet er ikke oppløftende. Det er bare MDG og Rødt som går inn for borgerlønn, eller «samfunnslønn» som Rødt kaller det. Venstre hadde det på sitt program, men har forlatt ideen. Det ble for dyrt! Økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo hevder i boka at det ikke blir borgerlønn i Norge før Arbeiderpartiet går inn for det. Ap har vært pådriver i omfordelingspolitikken sammen med LO. Men Ap og LO er bastet og bundet til sitt syn på «arbeideriet». Uten arbeid, ingen lønn. Uten arbeid, ingen verdiskaping. Den sosiale kontrakten som ligger i bunn for velferdssamfunnet har lønnet arbeid som sin grunnpilar. Men det er mye viktig samfunnsskapende arbeid som faller utenfor denne definisjonen av arbeid.

Større kake

Og dessuten har vi ikke råd. Aps nestleder, Hadia Tajik, gjentok dette på en lanseringssamtale i Kulturhuset i Oslo nylig. Professor Moene ønsket da at Ap «skulle være litt mindre baktungt» og våge å tenke nytt. Folk vil arbeide selv om de får borgerlønn. «Vi er jo ikke redd for dem som lever av arv!» Moene mener skattesystemet kan endres. Høyere skatt på de som tjener mye. Mindre på de som tjener lite. Arv og kapital må beskattes på en ny måte. Og han støtter en hovedtese i boka, nemlig at områder som i dag er utenfor beskatning kan trekkes inn. «Kaka må gjøres større», har forfatterne som overskrift i et interessant kapittel om finansieringsmodeller. Bør ikke fellesskapet få mer igjen for alt de har lagt til rette gjennom infrastruktur og felleseie?

Kristelig klang

Jeg er ikke i tvil: Debatten om borgerlønn er moden for å bli tatt på alvor. Sosialdemokratiet vårt trenger en ny, progressiv idé. Ap, SV og LO bør ta opp ballen og ikke si seg ferdig med de beregningene som Stortingets utredningsseksjon gjorde i 2012. Der var «kaka» for liten. KrF burde også være blant pådriverne i denne debatten. Likhet, rettferdighet, verdighet er viktige ord med «kristelig» klang – og diskusjonen om kontantstøtte kan kanskje falle bort?

Bibelsk basert

For snart tre år siden holdt jeg et foredrag om utviklingen mot et «Forskjells-Norge». Der talte jeg blant annet for høyere skatter på oss som tjener godt. Det ble mange morsomme overskrifter om at biskoper nå blander seg bort i noe de ikke har greie på. Det ble ram kritikk blant annet fra redaktørene i våre to kristelige aviser – og Kristin Clemet i tankesmia Civita. For meg dreide mye seg om bibelsk baserte sosiale instinkter. Jeg skulle gjerne ha fulgt noen forelesninger av Kalle Moene – og lest mer om borgerlønn. For det store monopolspillet må forandres!

Les mer om mer disse temaene:

Tor B. Jørgensen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker