Musikk

Tro og trøst langs livsvegen med Roland Utbult

Roland Utbults nye album, «Langs vägen», handler om livsmot og tro, midt oppi korona og alt annet som forstyrrer freden og livskvaliteten.

Da musikeren og riksdagsmannen i våres ble koronasmittet, og måtte ha pustehjelp på sykehuset, pustet sannsynligvis også de nye sangene han hadde skrevet livsmot i ham. Om de ble hjelp til selvhjelp i en krevende sykdomsperiode for låtskriveren, så er de utvilsomt også egnet til å oppmuntre andre som trenger en håndsrekning når veien blir i bratteste laget.

Her er hverken troen eller livsanskuelsene på billigsalg, de virker derimot dyrekjøpte gjennom en lang og tidvis krevende livsreise for opphavsmannen. For noen år siden døde hans første kone.

Premissleverandør

I 45 år har 69-åringen Roland Utbult vært en viktig premissleverandør for lovsang og menighetssang, men også av pop og rock, til særlig skandinavisk kristenliv. Særlig i frikirkelige kretser. I senere år har han også nådd et større publikum: «Om sommaren» og «Längtan til havet» lå begge fem uker på Svensktoppen.

###

Vegen fra etablert kristen artist, med sanger som i stor grad har vært tilpasset et slikt marked, til et større nedslagsfelt også utenfor kristne kretser, har dessuten gjort ham mer interessant. Det kan virke som erfaringene fra politikken og livets skole for øvrig, har fått prege ham både som menneske og kristen.

Nådens evangelium

Åpningsballaden «Jag räcer inte til» er en lett slentrende pop-låt, med en selvransakende tekst om at sangeren ofte kommer til kort overfor både Gud, andre mennesker og alle kravene som stilles. Derfor ber han Gud om hjelp, fra ham som «alltid räcker til». Også om hjelp til å motarbeide egoismen hos alle som nøyer seg med å peke på de som sliter, i stedet for å ta dem i sin favn.

I tittellåten fremheves nådens evangelium, det som viser oss vegen hjem: til en ny himmel og en ny jord, fremdeles med bibelen som veiviser. Slik Herren har tilgitt oss, skal vi – enn så lenge - også forlate andre, er budskapet i sangen som tar utgangspunkt i Kolosserbrevet 3, 12-14.

Mellom himmel og jord

Slik fortsetter den ti låter lange reisen: med sanger om tro, trøst og takknemlighet til livet og til Gud. Veien som Jesus viste gjennom livet han levde. For Roland Utbult ble dette en bro mellom himmel og jord. Brødet og vinen minner oss om det, synger han videre i sin melodiøse og rolige stil.

«Tro lite mer» er derimot en spenstig rocker, som handler om at overgivelse til Gud slett ikke betyr å gi opp seg selv: «Tro lite mer, våga lite mer, låt inte din oro styra det som sker. Ja ska vara ja, nej ska vara nej, va mot andra som du vill at dom ska va mot dig».

Dristig valg

Flere som tidlig omfavnet sangeren med de allsangvennlige lovsangene og menighetssangene, fikk kirkekaffen i vrangstrupen da han i 1978 plutselig ga ut den heftige rockesingelen «Sten Tuff»: om en svensk MC-fyr som slett ikke var av det prektige slaget. Kommersielt sett et dristig valg, så lenge kjernepublikummet hans på den tiden nok ikke var særlig rocka av seg.

På albumet Du är musiken, som kom året etter, var Utbult tydelig inspirert av datidens discokonger, Bee Gees. Det må ha vært tilsvarende vanskelig å fordøye for dem som fremdeles trodde de visste hvor de hadde ham.

Tro og liv-tekstene på nye albumet Längs vägen er mer vidsynte enn tidligere. Men musikalsk er det bare rockeren «Tro lite mer» som bryter med balladepreget som har kjennetegnet den svenske artisten i mange år nå. Selv om han behersker dette formatet til fingerspissene, kunne jeg ønsket at han hadde valgt å ha med ytterligere to-tre tempolåter.

Han har det jo i seg: Som 18-åring fikk han gjestene på «Hunters Club» i Gøteborg til å danse på bordene, da han sammen med Danne Gansmo i gruppa True Gospel Creation stemte i «Ev'ry Time I Feel The Spirit» og en kristen oversettelse av Jerry Lee Lewis-låten «Whole Lotta Shakin Going On».

Hvorfor ikke i større grad fremdeles slippe frem rytmene, som i det minste kan få selv artrose-knær under bordet til å trampe takten?

Fisker

Den stillfarne, men likevel ofte frittalende, svensken kommer fra en fiskerfamilie. Det lå ikke i kortene at han skulle bli artist og politiker på høyt nivå.

For å fiske stemmer til Kristendemokraterna, har han ved flere anledninger tatt frem gitaren og sunget innleggene sine fra talerstolen i Riksdagen. Responsen har vært upåklagelig. Det ligger på YouTube, og ifølge svenske Dagen har flere riksdagskollegaer tatt frem mobilen for å filme stuntene hans.

I yngre år handlet det for Roland Utbult mest om å bli menneskefisker, med rock som virkemiddel. I mange år kombinerte han artistkarrieren med lærerjobb i hjembyen Uddevalla, før platesalget og konsertetterspørselen fikk ham til å bli artist på heltid. Inntil han altså ble politiker på heltid: Først for Folkpartiet, Sveriges Venstre, fram til 2010, og deretter for Kristendemokraterna, Sveriges KrF.

«Varer i 100 år»

På et tidlig tidspunkt karrieren sa Roland Utbult at «mine sanger holder i 100 år». Flere dro på smilebåndet. I dag har flere av sangene holdt i både 20, 30 og 45 år. Og ingen smiler lenger, mange synger i stedet sangene hans av full hals.

Det er ikke umulig at også noen av sangene på Längs vägen vil å et tilsvarende kvalitetsstempel. «Att säga farväl» er en god kandidat!

Hvorfor Roland Utbult måtte til Sound Stage Studios i Nashville for å spille inn albumet, skjønner jeg ikke. Studiomusikerne i countrymusikkens høyborg kan utvilsomt sine saker, men Sverige har også alltid hatt studiomusikere i verdensklasse. Sønnen Carl Utbult, som bidrar på keyboard, korer og produserer, er uansett et solid svensk produksjonsalibi.

Flere plateanmeldelser om tro og tvil fra Olav Solvang:

Sunniva Lund inviterer oss med på en reise i sitt akustiske folk-pop landskap

Tekstene på plata til «Svevngangar» handler mye om lengsler: etter kjærlighet og meningen med livet

Kristina Jølstad Moi leverer kristen sanglyrikk fra øverste hylle

---

Längs vägen

  • Popalbum av Roland Utbult
  • Naxos 2020

---

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk