Bøker

Tilbake til det enkle

Den «lille» kirkelærer Thérèse av Lisieuxs tilforlatelige­ enkle gudsforhold gir oss tillit til at troen ikke er «over evne».

For fire år siden ga St. Olav forlag ut Thérèses egen Et livs historie, en usedvanlig troshistorie. Nå har Morten Andreas Bjelland gitt ut «et lite hefte», som han sier. Om hennes liv fra A til Å.

En lyskilde

Når hun nå – på kanten av alt rotet i verden – er levende aktuell, har det med lyset­ hun utstråler å gjøre: Gjennom bøker, biografier og sitt eget livs mysterium. «En lyskilde som Gud selv har tent på terskelen til atomalderen», sier teologen Yves Congar. Den kjente teologen Hans Urs von Balthasar tar enda hardere i når han sier at «det er umulig å si at man lytter til Ånden, dersom man ringeakter Thérèse av Lisieuxs budskap».

Uten syner

Hun var på mange måter håpets hellige, tross sykdom (tuberkulose) og enorme smerter, var hun en kraftkilde av glede, munterhet og hengivenhet. Høytidelig kan en si at hun døde i Herrens armer, 24 år gammel, i 1897. Det er lett å tenke «søtt» om Thérèse, en som levde på sødmens vinger. Det gjorde hun ikke. Hun satset alt – uten de store synene­, uten at hun opplevde noe ekstraordinært, hun var alminnelig som oss, det inspirerer. Det vil si, det er det som inspirerer. Som hun sier i Sista samtal (Karmel, Sverige): «Gud sier at vi skal lønnes etter våre gjerninger. Men jeg har jo ingen! Så får Gud lønne meg etter sine.»

En flik av

Vi lever i sykluser, det gjorde Thérèse også. Gud venter neppe det samme av oss når det er vinter i sjelen, når det er sommer, kan vi alltids løfte oss selv – litt. Hun valgte å bli løftet. Ikke minst da hun gikk inn i troskrisen. «Den som vegrer seg mot å være svak, får heller ikke tak i Guds kraft», sa hun. Derfor gjorde pave Johannes Paul II henne til kirkelærer, ydmykhetens og enkelhetens kirkelærer.

Rett fram historie

Morten Andreas­ Bjelland forteller historien rett fram, uten krøll. Jeg kjenner nok på ønsket om å få vite noe om hans egen nærhet til stoffet, hvorfor Thérèse ikke forsvinner fra vår eller forfatterens bevissthet, men er mer og mer aktuell jo mer komplisert verden blir. Kanskje må vi tilbake til det enkleste for å forstå noe som helst. Forfatteren har stor ærbødighet, og slik forteller­ han. Troverdig.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker