Film

Teknologiangst

Kunstig intelligens kan gi falske nyheter, ekstremisme og diktaturtilstander. I følge iHuman er dette bare noen av utfordringene med den eskalerende teknologiutviklingen i vår tid.

Menneskeheten er ikke kronen på skaperverket. En ny livsform er i silikon-støpeskjeen. Som om ikke børsfall og koronavirus ikke var truende nok i seg selv, peker Tonje Hessens Scheis internasjonalt anlagte dokumentarfilm på en mulig fremtidig katastrofe. I hovedrollen, unnskyld skurkerollen: Menneskeskapt teknologi.

Filmen hadde egentlig kinopremiere 13. mars, men grunnet koronastengte kinoer har distributøren lyktes med å gjøre den tilgjengelig for kjøp og leie hos bredbåndleverandørene Altibox, Get og Telenor Norge.

Dystopi

«Å lykkes med å skape kunstig intelligens kan bli den største triumfen til menneskeheten. Uheldigvis kan den også bli den siste.» iHuman innledes med et illevarslende sitat av fysikeren Stephen Hawking, og er alt annet enn tekno-optimistisk.

Akkurat når vi trodde den politiske thrilleren var erklært død og kun levde videre som et gjenskinn i superheltfilmer som Captain America, serveres vi her en samfunnskommenterende dystopi som er heftig i virkemidler og innhold.

Totalomslutning

Verden som vi kjenner den vil gå gjennom drastiske endringer. Det vil bli umulig å skille mellom sannhet og løgner og datastyrte enheter med overlegen intelligens vil kanskje finne det naturlig å slavebinde oss alle. Det vil bli mer dataangrep, ekstremisme og våpen som dreper etter eget forgodtbefinnende. Vi robot-danser allerede etter teknologi-gigantenes pipe, og privatliv er en luksus vi har lagt bak oss for lengst. Kunstig intelligens kommer til å omslutte oss totalt, den vil høre alt vi sier, se alt vi gjør.

Ansiktsalgoritmer

Kildene for påstandene er et utvalg eksperter, mennesker som har arbeidet med å trene opp datamaskiner. En av dem er Michael Kosinski, som var sentral i Cambridge Analytica, analyseselskapet som hjalp Donald Trump med å vinne presidentvalget. Bare ved å se på en liten håndfull facebook-handlinger, kunne mennesker som Kosinski skape et utfyllende bilde av brukernes personlighet, tilbøyeligheter og politiske preferanser. I filmen fremstår analytikeren som angrende, og nå han er bekymret for ansiktsgjenkjenning. Teknologien kan nemlig avsløre mer enn identiteten din: Ved hjelp av algoritmer og stordata kan ansiktet ditt knyttes til seksuell og politisk orientering, til sannsynlighet for at du er kriminell eller tilhører en minoritet, eller til andre uønskede faktorer som ikke engang er kjente for oss.

Det er ikke vanskelig å se for seg misbruk av slik teknologi. Uttalelsene i filmen er oppsiktvekkende, enten de kommer fra den styrtrike tech-gründeren Jürgen Schmidhüber fra sin James Bond-skurkete intervjusituasjon i Alpene eller utvikleren Ilya Stuskever som advarer mot mulige teknologi-baserte diktaturer i fremtiden.

Terminator og Matrix

De snakkende hodene fremmaner scenarioer vi forbinder med science fiction: Menneskeheten er kun et mellomstadie for det som kommer: Høyerestående vesener, skapt i våre bilder. Demoniske krefter er på vei ut av den menneskeskapte Pandora-boksen. Filmfantasier om maskiner som tar seg til rette og blir våre herrer, som Terminator (1984) og The Matrix (1999) fremstår som plausible fremtidsvisjoner.

Bevisstgjørende skrekk

iHuman er sine paralleller til fiksjonen bevisst, den sterile techno-estetikken kan trygt beskrives som scifi-inspirert. Bildene av snakkende hoder er heftig jazzet opp med datagrafikk og et basstungt lydspor. Det gjøres bruk av hvinende, frysningsfremkallende audioeffekter vi kjenner fra skrekkfilm. Fortellerstemmen er allvitende, iHuman er alt annet enn subtil og antydende. Akkurat som i forrige filmen Drone (2014) inviterer filmskaper Hessen Schei mer til bevisstgjøring og aktivisme enn kjølig analyse.

«Vi lever i et samfunn uhyre avhengig av vitenskap og teknologi, hvor nesten ingen vet noe om vitenskap og teknologi.», sa astronomen Carl Sagan.

I en verden der teknologien er så mektig, og det faktum at den styres av nerder uten særlig livserfaring eller forståelse for tilværelsens mer komplekse sammenhenger, gjør filmen til en betimelig, kanskje nødvendig oppvekker. Så kan man heller unne seg litt teknologi-optimisme for egen maskin i tillegg.

---

iHuman

  • Dokumentar av Tonje Hessen Schei
  • Filmen hadde ordinær kinopremiere 13. mars. Grunnet koronastengte kinoer blir filmen sluppet på hjemmekinoer umiddelbart.
  • Kan foreløpig leies hos Altibox, Get og Telenor Norge.
  • Med: Ilya Sutskever, Ben Goertzel, Max Tegmark, Jürgen Schmidhuber, Hao Li m.fl.
  • Aldersgrense: 11 år
  • 1 time, 38 minutter
  • Produsert i Norge i 2019

---

Les mer om mer disse temaene:

Einar  Aarvig

Einar Aarvig

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film