Anmeldelser

Sympatisk kampskrift

Anders Gerdmar tar kontant avstand fra at man må bli katolikk for å være en ordentlig kristen. Men han gjør det med vennlighet.

«Guds ord räcker – evangelisk tro kontra romersk-katolsk» er tittelen på en bok utgitt av Areopagos, som er en underavdeling av Livets Ords Förlag. Anders Gerdmar er dosent ved Uppsala universitet og grunnlegger av den karismatiske Skandinavisk teologisk högskola.

Hans ståsted blir tydelig ­allerede på bokens omslag, der det står «Måste jag bli katolik för att vara riktig kristen? Den frågan från en syster i tron fick Anders Gerdmar att skriva den här boken. Det själavårdande svaret genomsyrer den: Nej, ­Bibelns tro räcker».

LES MER: Pavebesøket skal plastre sår etter 500 års splittelse

Ulf Ekman

Uten at dette blir sagt eksplisitt, aner det meg at da grunnleggeren av Livets Ord, Ulf Ekman og hans ektefelle­, konverterte til katolisismen, ­utløste det stor uro i bevegelsen. Slik sett går boken rett inn i situasjonen etter at Ekman forlot Livets Ord.

Gerdmar skriver ut fra behovet for å drive sjelesorg, ikke som et debattinnlegg. Det preger tonen gjennom hele boken, den er sympatisk overfor katolikkene og uten harde karakteristikker. Han skiller klart mellom katolikker og det romersk-katolske system, som han ­mener bygger på andre fundamenter enn Guds ord i Bibelen.

Gerdmar forteller om sin egen vei og hvorfor han aldri valgte å konvertere, selv om han møtte mange fine karismatiske katolikker.

SPALTIST JOEL HALLDORF: Har den katolske time kommet?

Katolske avvik

Gerdmar lister opp en del av de viktigste deler av den kristne tro og ­viser at her er kristne i ulike kirker enige. Men han er klar på hvor den romersk-katolske kirke slik han ser det, avviker fra den felleskristelige tro som har sin grunn i Bibelen: ­Synet på Bibelen, kirken, paven og det kirke­lige embete, samt i synet på Maria, nattverden, skjærsilden og avlaten. I tolv korte kapitler gjennomgår han disse­ punktene, og konklusjonen er klar: Den katolske kirke har ikke nok bare med Bibelen, den holder seg også med tradisjonen. Dette forblir hans hovedankepunkt mot kirken, at Bibelen ikke tillegges den autoritet over tradisjonen han mener er nødvendig og riktig.

Gerdmars lidenskap for ­Bibelen er påtagelig, og han ­argumenterer godt for Bibelens særstilling. Å konvertere til Den katolske kirke blir derfor å ta farvel med dette synet på ­Bibelen. Men her kan man gjerne utfordre ham litt: Hva med de som forlater for eksempel de lutherske kirker i Norden fordi de opplever at kirkene ikke har det bolverk mot liberal teologi som katolikkene har i tradisjonen og i læreembetet? ­Deres ­beveggrunner er nettopp å søke en kirke der Bibelens ord ikke blir skjøvet til side eller omtolket til det ugjenkjennelige.

«Guds ord räcker» er utfordrende lesning både for katolikker og protestanter. Boken foreligger på svensk, men det er intet stort hinder.

LES OGSÅ: Linnéa Myhre holder seg for mye på overflaten i ny roman

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser