Anmeldelser

Snert i både Sundes strenger og satire

Øystein Sunde feirer både de snart 70 og bestefarrollen med kjappe skildringer og gitartoner. Fremdeles har han det både i kjeften og i fingrene.

Vi har hørt det før, men hører det gjerne på nytt, med små justeringer og oppgraderinger til tiden som tross alt er godt siden mange av oss lo oss skakke av «Jaktprat» og «Det året det var så bratt for drøye 45 år siden.

LES MER: Marit Larsen graver dypt

Stenger Facebook

Mannen som bor på Skarnes, og innimellom show og ordgyteriskriverier visstnok fremdeles leker seg med modellfly, ironiserer med et stort glis rundt alle nymotens dingser og trender. «Du er på Youtube nå», er gladjazz med en tuba som ompaer oss igjennom den ene elleville historien etter den andre om hvor lett det er å havne på Youtube. For det er jo alltid en til stede med et slags kamera, i det minste er det et overvåkningskamera. Og da sitter du i nymotens gapestokk før du vet ordet av det, for eksempel etter en kveld på byen: «Ut med vettet og retningssansen, én drink unna fugledansen...», synger Sunde.

I slentrende countrystil fortsetter han å nøste opp den digitale tråden på «Å, så deilig det skal bli». Her stenger Sunde kontoen på twitter, han orker ikke lenger følge med. Han stenger også Facebooksiden, og sletter iClouden på Macen fordi den bare er til bry. Fire måneders e-post blir endelig sandblåst. Endelig skal ha få tid til noe annet.

LES MER: Mennesket bak Stjernekampvinneren

Øystein Sundes sans for detaljer

Med et litt todelt musikalsk sus fra dels amerikansk 50-tallscountry og dels norske dansebandlokaler, svinger Sunde den samfunnssatiriske pisken videre i «Pertentlig i Bentley»: «Hun var pertentlig i Bentley, mens han var et fjols i Royce». Det er ikke første gang han snobber ned.

Om Sunde har aldri så sans for små detaljer, kan det også bli for mye å huske på; ikke minst alle koder og passord. I «Det må du bare huske på», ender det opp med at han kjøper seg ei bikkje han kaller Passord, og som svarer på tiltale med «waff», som naturligvis blir passordet hans både på Facebook og i NAF.

Til svingende trekkspilltoner ironiserer han videre i «Dødsbo», over arveoppgjør hvor «ingen var forberedt på at bestefar sku vandre, så nå stod de der og kasta advokater på hverandre». Sunde får fremdeles sagt det.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser