Anmeldelser

Semesterstart minutt for minutt

Her er en filmen for deg som liker å se på andre ha det gøy.

Fortellingen om den ville collegetilværelsen er en av historiene amerikanerne elsker å fortelle om seg selv, igjen og igjen.

Richard Linklater er mest kjent for det ambisiøse filmprosjektet Boyhood, hvor han jobbet sammen med de samme skuespillerne tolv år, for å skildre en gutts oppvekst. Resultatet ble en rørende Oscar-belønnet oppvekstskildring.

Filmen Everybody Wants Some!! er noe helt annet, for å si det forsiktig. Den har mer til felles med hans tidligere filmer, særlig Dazed and Confused fra 1993. Vi følger hovedpersonen Jake (Blake Jenner) i dagene før han skal begynne på universitetet, mens han flytter inn i en falleferdig villa som skolens baseball-lag disponerer. Han går inn og treffer sine nye lagkamerater – den ene mer eksentrisk enn den andre.

Hvordan kan en slik samling sære personligheter bo sammen? Jo, veien til forbrødring går selvfølgelig gjennom ville fester og skamløse ekspedisjoner til studentpubene for å sjekke damer.

Jake er den litt stille og forsiktige i gjengen. Han tas under vingene til de nye vennene som han etter hvert blir fortrolig med, ledet an av den munnrappe Finnegan (Glen Powell). Det viser seg at det ikke alltid er de som er flinkest til å sjekke som får den beste dama. Noen ganger er nøkkelen rett og slette å lytte og være en god samtalepartner. Så vet vi det.

Har jeg ikke sett denne filmen før? Jo, i hvert fall nesten.

LES MER: Denne filmen er fin fram til Tom Hanks skal finne seg sjæl

Konvensjonell

Filmen Animal House, med John Belushi, satte standarden i 1978. Nerdenes hevn fulgte opp i 1984. I 2003 kom den strålende Old School, med Will Farrell, Luc Wilson og Vince Vaughn. Vi trenger ikke være like takknemmelige for filmene Bad Neighbours – nummer én og to, som er av de nyeste tilskuddene til sjangeren.

Disse filmene kjennetegnes av at menn flytter inn i et hus sammen og får utløp for pubertale fantasier om ville fester, få forpliktelser, middels hygiene og et lempelig forhold til HMS. Drømmetilværelsen er hele tiden i fare for at universitetets ledelse skal gripe inn, avslutte festen, lukke huset og utvise beboerne fra skolen.

Når sjangeren har blitt så tydelig og definert, er de mest vellykkede college-komediene de som går i dialog med klisjeene. Slik som Old School, hvor en gjeng godt voksne menn gjør desperate forsøk på å gjenskape college-tiden, slik den er definert av slike filmer.

LES MER: Ghostbusters er tilbake!

Everybody Wants Some!! står derimot med begge beina plantet i sjangeren, uten å reflektere nevneverdig over det. Den gjenforteller myten om den amerikanske college-tilværelsen som ligner den norske russetida, med ville fester, drikkeleker, gjørmebryting og uforpliktende sex. Her er de kvinnelige medstudentene lite mer enn sexobjekter som skal nedlegges og besudles. Litt ekkelt, når vi vet at én av fire kvinnelige studenter på amerikanske universiteter opplever seksuell trakassering i løpet av studietiden.

LES MER: Er det greit at Jason Bourne peker på oss med pistol?

Timing

Noen ting fungerer: Linklater har gjort det til sitt prosjekt å skildre episoder hvor livet går fra én fase og over i en annen. Og igjen viser han at han er god til å instruere skuespillere i samspill. Han gir hver enkelt karakter tid i forgrunnen, og fordeler de gode replikkene broderlig mellom dem. Slik får hele ensemblet av ukjente skuespillere vist at de duger. Musikken, bilene, klærne og dataspillene viser et bilde av et universitetsmiljø i Texas i 1980 som er helstøpt og underholdende.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Sett under ett er likevel dette en film som vil lite, med en handling som knapt nok leder noe sted.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser