Anmeldelser

Runddans med motstand

Annerledes rock: Når en amerikansk, alternativ rockeautoritet krysser spor med en nordmann som har fornyet norsk rock, og en annen som har gjort det samme med house- og elektronisk musikk, fris det ikke akkurat til hitlistene.

Todd Rundgren (66) er en stilskapende gitarist, sanger og låtskriver innenfor rock, new wave, progressiv rock, tungrock og soul.

Emil Nikolaisen (38) leder den eksperimentelle gruppa Serena Maneesh, er multiinstrumentalist, og har produsert flere ­artister, inkludert søsteren Elvira­ Nikolaisen

Hans-Petter Lindstrøm (42), kjent under artistnavnene Lindstrøm og SloSupreme, er også DJ og produsent, og har samarbeidet med Todd Terje og Prins Thomas på Oslos nye diskoscene.

Sammen har de skrevet alle låtene, produsert og arrangert fellesprosjektet Runddans, som er til å bli svimeslått av. Sjelden har ei plate gitt mer oppdrift, men samtidig motstand – mot det meste av det som musikken rundt oss representerer av lettfordøyelig og salgbar gjenkjennelighet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Oversanselighet

Åpningslåten «B For Birth» starter som et romskip på vei ut fra utskytningsrampen. Før vi fortsetter ferden ut i et lydunivers som både skremmer, fascinerer og overrasker oss. Det engelske musikkbladet Mojo, har allerede kreditert de norske musikerne for å ha hjulpet Rundgren tilbake til midten av 1970-tallet, hvor ­albumene hans var fylt av en lengsel etter ånd og oversanselighet. Derfor blir ord fattige, i beskrivelsen av musikk som med all tydelighet vil omfavne oss, sannsynligvis også forandre oss. Slipper man den ikke til med åpent sinn og sanseapparat, kan man like gjerne sette seg på kjøkkengulvet for å høre på oppvaskmaskinen og viften.

LES OGSÅ: Bruker tungetale som kunst

Menneskelig element

I femte­låta, «Put Your Arms Around Me», bryter Rundgrens stemme igjennom alle data- og keyboardlyder, som et høyst menneskelig element i det elektroniske universet vi fram til nå er blitt kastet hodestups rundt i. I «Ravende gal» hever stemmen fra kjøtt og blod seg igjen over de splintrede lydkaskadene.

Runddans er dristigere enn franske Jean Michel Jarre og Air noen gang har vært. Nærmere den nylig avdøde tyske pioneren innenfor samme elektroniske sjanger, Edgar Froeze (soloprosjektene og platene med Tangerine Dream). Men nokså fjern fra det irsk-engelske shoegaze-bandet My Bloody Valentine, som har vært en mye benyttet referanse til Nikolaisens tidligere arbeider.

LES OGSÅ: Oscar-komponist skrev for søskenpar fra Vang

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser