Bøker

Rå og realistisk skildring

En praktfull og urovekkende ungdoms­roman om forholdet mellom tenåringer.

Bilde 1 av 2

Ester blir hemningsløst forelsket i Isak samme sommeren som Simon blir mishandlet til døde ved en liten innsjø i Sverige. Når morderen viser seg å være lille­broren til Isak, endrer tenåringenes tilværelse seg brutalt.

Jessica Schiefauer har tidligere gitt ut tre romaner for ungdom. Når hundene kommer er den svenske forfatterens fjerde ungdomsroman, som hun har blitt tildelt både den svenske litteraturprisen Sporhunden og Augustprisen for.

Innblikk

Når hundene kommer gir leseren en solid dose usensurert skildring av forholdet mellom en gruppe tenåringer på et lite sted i Sverige. Det mest treffende med romanen er dialogene, og Schiefauer imponerer med forståelsen av hvordan unge kommuniserer. Hun tar karakterene sine seriøst og lar dem snakke kort og direkte, samtidig som hun skildrer de usagte følelsene og tankene i sin råhet for leseren. Schiefauer ­behersker less is more-teknikken med glans.

Isteden for å presse tenåringene i romanen inn i stereotype roller, plasserer Schiefauer karakterene i situasjoner som de fleste kan identifisere seg med.

LES OGSÅ: Øystein Sundes nye plate viser at han fortsatt har snert i strenger og satire

Urovekkende natur

De ­intense følelsene som oppstår når Ester og Isak forelsker seg i hverandre beskrives på en måte som gjør at leseren føler det på kroppen. Antons behov for å tilhøre noe og bli bekreftet er heller ikke helt ukjent.

Mishandlingen av Simon blir romanens midtpunkt og skaper en unik kobling mellom karakterene. Det er ikke spørsmålet om hvor medskyldig Anton er i mordet på Simon som får størst plass i romanen, men det urovekkende ved menneskets natur. Forfatteren skriver selv i epilogen om sin egen nysgjerrighet rundt hvorfor vi utøver vold mot hverandre.

Mørk

Med dette som utgangspunkt for romanen, klarer Schiefauer flere ganger å viske ut forskjellene mellom karakterene og binde de sammen på et annet nivå. Det er ikke bare den fysiske,­ men også psykiske mishandlingen som blir sentral i romanen. Ved å belyse sjalusi, redsel og sinne understreker forfatteren konsekvensene av at mennesket, og kanskje spesielt ungdom har begrenset verktøy til å takle slike følelser. Når hundene kommer er med andre ord langt ifra hverdagskost!

Det er en mørk stemning som gjennomsyrer romanen fra begynnelse til slutt, og Schiefauer gir leseren mye å jobbe med. ­Karakterenes handlinger i boken er langt ifra selvforklarende. Denne undringen man sitter igjen med over menneskets psyke og hvordan i all verden historien kommer til å ende gjør det vanskelig å legge fra seg denne boken. Et prakteksemplar av en ungdomsroman!

LES OGSÅ: Skrekkblandet fryd å være avistegner i disse Trump-tider, forteller Roar Hagen som tegner for VG

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker