Anmeldelser

På den spennende 
vei til Mandalay

«Den gylne kuppelen fortalte meg: Dette er Burma, og det vil være 
ganske ulikt ethvert annet land du kjenner til.» Slik beskrev Rudyard Kipling, 
britenes store imperielyriker, sitt første møte med Rangoon.

Det var først og fremst Shewadagon-pagoden som gjorde inntrykk, det er en av buddhistens store helligdommer og rager 99 meter opp mot himmelen.

Kristoffer Rønneberg fra Aftenpostens utenriksredaksjon mener pagoden er som skapt for å være utgangspunkt for en enhver reise til Burma. Og nå har Rønneberg skrevet en riktig god bok om et land og en verden vi vet altfor lite om. Den heter Veien til Mandalay – En reise fra Burma til Myanmar.

De siste årene har mange vært med i kappløpet om å komme seg til Burma før McDonald’s rekker å åpne sitt første utsalg. Kjeden har godt over 31.000 utsalg i 120 land, kloden har foreløpig ingen mangel på Big Mac-frie soner.

Derimot har det nok vært mangel på gode bøker om landet, de fleste har nok nøyd seg med litt omtanke for Aung San Suu Kyi samt kortvarig grubling over om landet heter Burma eller Myanmar.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kina truer

Asia er så stort, så full av mulig dramatikk at mange av oss holder seg på avstand. Men det skal vi ikke gjøre, her er det bare å kaste seg ut i det. Burma er et stort land med snart 54 millioner innbyggere, og nesten like mange etniske konflikter som landet har pagoder og stupaer.

Burma har dessuten rikelig med råvarer, og det er ingen kunst å spå at landet før eller senere får problemer med kjempenabo Kina. Og apropos spådom, så skriver Rønneberg at det er Oscar Wilde som har sagt at det er spesielt vanskelig å spå om fremtiden.

LES OGSÅ: Krever hard front m ot Myanmar

Det har briten aldri sagt, men mange har studert de kloke ord, og det er enighet om at de stammer fra det danske Folketing, men ingen vet hvem som avleverte dem og når de kom.

Rønneberg er begeistret for sitt tema, han synes dette er viktige greier som flest mulig må få vite mer om. Og han har helt rett, og da er det fint at gløden smitter. Å lese Veien til Mandalay er en kunnskapsmessig forsikring mot det som kan komme til å skje.

Forfatter og forlag skal ha takk for engasjert og kunnskapsorientert underholdning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser