Bøker

Over dammen og under teppet

Det hjelper ikke å reise til Amerika der alt er stort, livet fortsetter å handle om de små tingene. I sin nye novellesamling løfter Gro Dahle på steinen og viser oss mylderet av insekter under den.

De er en familie på tre, som skulle ha vært fire.

I Gro Dahles nyeste bok Amerika møter vi Åse og foreldrene hennes, etter tapet av en sønn og bror. De forsøker å leve videre, men følelsen av at alt har gått i stykker gjør det vanskelig å være «one big, happy family».

Noen ganger klarer de å leve godt sammen, andre ganger blir det verre og verre jo hardere de prøver.

LES OGSÅ: Hviterussisk forfatter får litteraturprisen

Amerika blir symbolet på en ny verden, en ny sjanse manifestert som et sted det er mulig å flytte til. Familien kommer seg over dammen, men nissen flytter som vanlig med på lasset.

«Broren min var med, slik han alltid var med, satt mellom oss, slik han alltid var mellom oss. Jeg kunne ikke se ham, men når jeg så pappa, så jeg ham likevel. Jeg trodde kanskje vi skulle snakke om ham. Om det som hadde skjedd. Jeg trodde alltid vi skulle snakke om det. Eller om meg. Noe galt jeg hadde gjort, noe jeg ikke hadde gjort, noe jeg burde ha gjort.»

Under teppet

Jeg har aldri gjenopplevd hvordan det var å være barn så sterkt som gjennom Gro Dahles bøker. Når jeg leser Amerika, husker jeg hvordan det var å se verden nedenfra, hva slags detaljer (et ansiktsuttrykk eller en håndbevegelse) som kunne gi en fornemmelse av ting kanskje verken jeg eller de voksne rundt meg satte ord på.

Mange barns opplevelser feies under teppet og blir borte bak de voksnes fortelling. I Amerika er det som om Dahle løfter på den steinen vi alle er enige om at er der, og peker på det overraskende mylderet av insekter under den. Hun gjør dette med forståelse, uten å dømme.

LES OGSÅ: Frykter for forfatter-flyktninger

Åse er bokas jeg-forteller, og vi kastes inn i hennes opplevelser: Hvordan hun fanger opp hver lille spenning, hver vibrasjon i foreldrenes humør, som et jordskjelv i hele seg.

Tabuer og poesi

Gro Dahle har i løpet av snart 30 år som forfatter gjort seg bemerket innenfor mange litterære sjangere.

Aller mest kjent er kanskje hennes allalder-bøker i samarbeid med ulike illustratører, blant annet ektemannen, Svein Nyhus.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I billedbøker som Sinna mann, Snill og Akvarium viser Dahle og Nyhus en eksepsjonell kombinasjon av mot og omsorg i det de synliggjør tabuer vi ikke blir ferdige med: Maktkamp og overgrep i familien, vold og skam. På samme måte som i resten av Dahles forfatterskap er muligheten for at helt vanlige mennesker vil skuffe, skremme og skade sine nærmeste, også til stede i denne novellesamlingen.

Poesien vi kjenner fra Dahles tidligere arbeid, er også til stede i barnet Åses fortelling, som en stille inderlighet i det hverdagslige.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker