Film

Oppskrift på suksess

Når det kommer til moderne eventyr, kan man stole på Disney. Peter og Dragen følger oppskriften og skuffer ikke.

Originalt kan man ikke akkurat si at det er. Vi har en liten gutt som etter en bilulykke havner i villmarka (a la Jungelboken) og blir reddet av en diger drage (vennskap med drager har vi også i Harry Potter-universet). Det ujevne vennskapet er hjertevarmt så det holder. Hvilket barn vil ikke ønske seg en venn som er helt usannsynlig stor og sterk, og som er farlig for alle andre enn nettopp meg, fordi vi er venner? Og hvor rørende er det ikke at dette «monsteret» egentlig er myk og snill og trenger å gi og få kjærlighet akkurat som alle andre?

Lokkende

Friheten Peter nyter i urskogen, der han springer omkring og leker, klatrer himmelhøyt i trær og iblant flyr på ryggen til dragen, er også et besnærende liv. Det er lokkende skildret, og all animasjon som må til for å få dette til å se virkelig ut, er godt laget.

LES OGSÅ: Snowden – et helteportrett som er «greit nok»

Dette er sånt Disney-folka kan. Dragen ligner mest av alt på en søt, forvokst valp, som i tillegg er utstyrt med vinger og ekstra lang hale.

Alt er vel og bra, helt til digre anleggsmaskiner dundrer inn i skogen og begynner å felle trær. Da oppstår en ubehagelig nærkontakt mellom sivilisasjonen og eventyret. Men det er også noe lokkende med det, ikke bare for ei jente som gjennom dette blir brakt inn i en fabelverden, men også for Peter, som føler dragning mot denne jenta og foreldrene hennes.

Hans egne savn, som har vært «glemt» i seks år, blusser opp.

Eventyr i virkeligheten?

Kronspørsmålet er: Kan eventyr og virkelighet eksistere sammen? Jeg skal ikke røpe hva konklusjonen er i filmen, men at det avstedkommer svære konfrontasjoner, det er helt sikkert.

For som vi vet, er ikke alle mennesker i vår virkelighet kloke og snille. Og når ryktene begynner å gå om en drage i nabolaget, er det enkelte som får ferten av trofé. Og som vi også vet, er tilgangen på våpen ganske grei i USA, der dette foregår.

LES OGSÅ: – Det er vanskelig når en families tragedie blir andres underholdning

Enkelte av scenene her er kraftfulle, støyende og kan virke skremmende på de minste, så det er bra filmen har fått seks år grense. Men fortellingen er også så høyt båret av det godes tilstedeværelse, at det aldri blir spørsmål om hvorvidt det vil gå bra for våre venner, bare hvordan de skal klare det.

Og det er virkelig utrolig tett på katastrofen mange ganger, hvilket bereder grunnen for den superlykkelige slutten, der alle brikker faller på plass.

Gå glipp av mye

Et underliggende budskap i filmen presenteres av en gammel treskjærer spilt av Robert Redford. Han har en liten rolle, men filmen flagger den gamle storheten høyt, høyere enn hovedrolleinnehaveren. «Hvis du går gjennom livet og bare tror det du ser, går du glipp av mye», hevder han, og filmen selv beviser påstanden.

Ellers medvirker Bryce Dallas Howard som smukk og hjertevarm skogvokter, og ikke minst 11-åringen Oakes Fegley, som spiller den fine hovedrollen sammen med dragen Elliot.

Les mer om mer disse temaene:

Marianne Lystrup

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film