Anmeldelse

Ha-Joon Chang er ikke antikapitalist: «Til tross for kapitalismens problemer og begrensninger, mener jeg fortsatt at det er det beste økonomiske systemet menneskeheten har kommet opp med.» Nei, Chang kritiserer en bestemt versjon av kapitalismen som har dominert verden siden 1980-tallet, frimarkedskapitalismen. Sløve antagelser

Changs front mot frimarkedsentusiastene (les: de nyliberale økonomene­) er svært godt begrunnet. Han argumenterer for at de «sann­hetene som disse selger er basert på sløve antagelser og trangsynte visjoner» som i siste instans gjør de rike rikere.

Av disse entusiastene får vi stadig høre at markedsutviklingen er nødvendig og naturlig, at den sikrer individets valgfrihet og bedriftenes næringsfrihet og fremmer økonomisk vekst: «Progresjon» er synonym til «fremskritt» i et organisk forløp som dundrer av gårde, litt som ­positivismens framtids­optimisme herjet humaniora.

Men Chang går til statistikken som viser at under frimarkeds­ideologien har veksten gått ned, ulikhet og arbeidsledighet har økt og alt dette i tråd med en ­galopperende finansiell ustabilitet.