Musikk

Musikken og mytene fra 1970-tallet

Både musikkelskere og nostalgikere kan glede seg til Vinyl. Rockeklisjeene er tungt til stede i HBOs nye storserie om platebransjen.

En serie om musikkindustrien i New York på 70-tallet kommer ikke utenom en god porsjon sex, drugs and rock’n’roll. Og når to ringrever som regissør Martin Scorsese og Rolling Stones-­vokalist Mick Jagger går sammen om å lage TV-serie, er det ikke rart at dette lanseres som HBOs storsatsing denne våren.

Skildrer platebransjen

­Seriens hovedperson er Richie ­Finestra (Bobby Cannavale), som driver plateselskapet American Century. Den første episoden, som er nesten to timer lang og som en film i seg selv, introduserer en ­kokainsniffende musikkmogul som snubler inn på en konsert med bandet New York Dolls og blir fanget i rusen og euforien.

Plateselskapet sliter og er i ferd med å bli kjøpt opp av et tysk selskap. Men Richies liv tar uventede vendinger, og planene endrer seg.

Martin Scorsese står bak mafiafilmer som Goodfellas og The Departed, men har også ­laget ­dokumentarer om Bob Dylan, George Harrison og Rolling Stones. Selv om dette handler om noe annet enn den mafiaen Scorsese ofte skildrer, setter han sitt særpreg med både dop, drap og tvilsomme typer som bruker uortodokse metoder for å oppnå det de vil.

LES OGSÅ: Her er de 10 beste seriene fra 2015

70-tallets estetikk

Vinyl er egentlig Mad Men fra platebransjen. Den mørke og plagede reklamemannen Don Draper er byttet ut med Richie Finestra, en ny antihelt i et kreativt yrke. Det handler om et kontormiljø som domineres av menn, men også i Vinyl finnes det en ung, kvinnelig sekretær, Jamie (Juno Temple), som har større ambisjoner enn å skjenke kaffe.

I likhet med Mad Men, som var en estetisk nytelse for alle med forkjærlighet for 60-tallet, blir tidsepoken som en rollefigur i seg selv. 70-tallet er røffere i stilen, men savner du slengbukser, mønstrede skjorter, oransje interiører og omfangsrikt ansiktshår, er dette serien du har ventet på.

LES OGSÅ: Hvite menn med tvilsom moral dominerer tv-seriene

Mye nostalgi

Vi kommer likevel ikke unna at Vinyl er laget av gamle menn som ser tilbake på glansdagene (Scorsese er 73 år, Jagger 72). Nostalgifaktoren er høy, og Vinyl blander virkelige artister, som Alice Cooper og Lou Reed, med oppdiktede, som punkstjernen Kip Stevens (spilt av Micks sønn James Jagger). Soundtracket er en essensiell del av stemningen i serien, og henter fram mange av de musikalske høydepunktene fra 70-tallet.

Martin Scorsese kan faget, og leverer en solid serie som nok blir en suksess for HBO. Vinyl er påkostet og proff, og har både dramatikk, romantikk, humor – og til og med et krimplot.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk