Bøker

Mellom barken og veden

Caroline Ugelstad Elnæs griper med sin samfunnskritiske roman rett inn i dagens ordskifte rundt fremmedadopsjon.

Hotellresepsjoner har alltid fascinert meg. Særlig i de mindre, mørke og litt bortgjemte hotellene der du må kremte noen ganger, for så å vente en stund, før resepsjonisten dukker frem fra bakrommet. I flere romaner er hotellresepsjonen et sted hvor resepsjonisten kan observere et omskiftelig persongalleri uten selv å måtte delta.

Yoona, hovedpersonen i debutromanen til Caroline Ugelstad Elnæs (f.1995) er resepsjonist i et middelmådig hotell i Oslo.

Dagdrømmer

Fra sin plass i resepsjonen lytter hun til gjestenes klager og betroelser, hun overhører samtaler, stønn og knirking fra hotellets senger, og går daglige lufteturer med Hunden, som tilhører sjefen. Den selvstendige og ensomme stillingen gir Yoona anledning til å tenke og dagdrømme. Det gjør hun i detaljerte fortellinger om det som skjer på hotellet, så nøyaktig gjengitt at de fremstår som absurde.

Andre drømmelignende fortellinger knytter an til Yoonas bakgrunn, mer eller mindre eksplisitt. Historien er Yoonas, men fortellerstemmen er autoral, fortalt i tredje person, slik kartlegges tanker, drømmer - hverdagens gjøremål og samtalene med kollegaen Lotte.

LES MER: – Jeg er den første svarte kvinnen som vinner denne prisen, sa Bernardine Evaristo da hun mottok Bookerprisen mandag kveld

Et falleferdig barnehjem

Et grått hårstrå på uniformen, ansporer henne til sanselige tankerekker og drømmelignende forestillinger som strekker seg gjennom dager og netter: Hvem var kvinnen hårstrået kom fra? Hun kjenner kroppen hennes ved siden av seg i sengen, pusten hennes i nakken, parfymen som blander seg med svette.

«Noen ganger tenker Yoona at det var sånn det luktet i Sør-Korea. Om hun lukker øynene, kan hun se landsbyen der hun ble født, et ruralt distrikt med et intetsigende navn…. I alle scenene hun klarer å forestille seg, er det soloppgang… Det blir aldri dag, det blir aldri kveld, og hun er klar over at ingenting av dette er sant, at hun ikke tilbragte sine første år ved en sitruslund, men at hun snarere vokste opp, i den grad de tre første årene av et liv kan utgjøre en oppvekst, i et falleferdig barnehjem noen kilometer utenfor bygrensen til Seoul.»

Yoona ble adoptert til Norge fra et barnehjem i Sør-Korea, 3 år gammel.

Rotløs hovedperson

Tilfeldigheter og dagligdagse hendelser skildres på en distansert observerende måte som gir fortellingene anstrøk av det absurde. Det kan være fordi forfatteren utelater forklarende detaljer, og slik kan det minne Haruki Murakamis noveller, uten at likheten er påtrengende.

Yoona, med samme navn som en populær sør–koreansk sanger og skuespiller, er en rotløs hovedperson. Hun er på søken etter identitet, røtter og seksuell legning. Men dette er en omvendt dannelsesreise fordi den skildrer et ungt menneskes sammenbrudd i jakten på svarene til de eksistensielle spørsmålene: Hvem er jeg? Hvor kommer jeg fra?

LEST DENNE? For ofte er kritikken en sjanger som gjentar det vi allerede vet

Debatt om adopsjon

Caroline Ugelstad Elnæs griper med sin samfunnskritiske roman rett inn i dagens ordskifte rundt fremmedadopsjon. Boka balanserer Yoonas historie om utenforskap, som både er gripende vakker og vond, og det samfunnskritiske aspektet rundt adopsjon. Partier med rene faktaopplysninger bryter fiksjonen. Det fungerer godt.

Når forfatteren med tallkolonner viser at det i 2015 ble født 1, 4 barn per kvinne i Sør-Korea, og 1,9 barn per kvinne i Norge samme år, sier det noe om at transnasjonal adopsjon i dag er en effekt av strukturell ulikhet.

Når hun leksikalt gjengir at homofili ikke er nevnt i Sør-Koreas lovverk og at den koreanske betegnelsen på en homofil er ivan som betyr annenrangs borger, handler det om menneskeverd.

Når Yoona beskriver i detalj hvordan en hotellgjest artikulerer overtydelig og langsomt til den norske resepsjonisten, sier det noe om fordommer og utenforskap.

Skjellsettende

At tematikken noen steder strekkes for langt i febrile drømmesekvenser om tilhørighet, kjærlighet, mobbing og korsfestelse, går jeg med på. For Caroline Ugelstad Elnæs kan skrive og hun har skjellsettende ting å skrive om.

LES OGSÅ: Vil den norske solskinnshistorien om adopsjon til livs

---

Bok: Roman

  • Yoona
  • Caroline Ugelstad Elnæs
  • Kolon forlag
  • 157 s.
  • Usedvanlig sterk debut om å være utenfor når du er innenfor.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker