Bøker

Med formeksperimentet som motor

I Odd Eirik Sætre Færevåg bok er sorgen over ei død søster gjort om til takknemlighet.

Allerede tittelen Den vesle jenta og havet gjør det tydelig: Odd Eirik Sætre Færevågs nye bok går i dialog med annen litteratur. Ved å peke til Ernest Hemingways Den gamle mannen og havet varsler den blant anna tristhet og død. Og ganske riktig: Tittelens vesle jente dør. Denne jenta er ei av Færevågs søstre, og drukna ved ei akeulykke da de begge var barn.

Færevågs (f. 1976) andrebok er allikevel ikke sorgtung. Heller er det leikenheta den er skrevet med som kjennes mest karakteriserende for de til sammen 29 fortellingene. Bokas undertittel, «Korte forteljingar frå Røvær 1899–2044», sier nøkternt hva leseren kan vente seg, samtidig som den også varsler dette leikne: 2044, boka spekulerer i framtida!

Leiken formeksperimentering

Så mye framtidsspekulering blir det ikke, men det leikne er det flust av: Ei fortelling har en strandnellik som forteller, ei anna handler om ei måke, ei tredje er henvendt til forfatteren selv som et du, og inneholder orda «Mercedes av Ragnar Hovland» i alle setningene:

«Det mest presserande problemet no er korleis du skal klare å skrive ei novelle der både ein romantittel og forfattaren av same roman, i dette tilfellet Mercedes av Ragnar Hovland, blir nemnt i kvar setning, og samtidig skape framdrift nok til at lesaren ønsker å lese vidare».

Ei anna fortelling igjen handler om mulige titler på boka. Særlig dette siste, at fortellingene på meta-vis kommenterer sin egen tilblivelse, blir en motor for fortellingenes kast og eksperimenterende form. Gjentatte ganger tematiseres ønsket om å skrive noe som blir riktig og sant om søsteras død. At det handler om han selv, er Færevåg tydelig på gjennom selvbiografiske grunnriss, som yrke (lektor, forfatter) og sted (Røvær utafor Haugesund). Men heller enn å være interessert i å dykke ned i sin egen historie, dyrker han fantasien.

Litterært sett er ikke bokas formeksperimenterig ny, noe Færevåg også er tydelig på gjennom alle allusjonene han skriver inn til andre bøker og sanger. Her finnes «Lektor Færevågs forteljing om det store eitt eller anna» som vinker til Dag Solstads velkjente gymnaslærer, «Jo visst kan Ingvil ake!» som spiller på Astrid Lindgrens Lotta, og dessuten et par fortellinger som gjør bruk av salmedikter Eyvind Skeies «Sommerlandet. En fortelling om håp», som faktisk er skrevet til Færevågs familie etter ulykka.

Ikke bare påhitt

De mange formideene fortellingene er bygd rundt, kan høres i overkant fikse ut. Og ja, på et vis opplever jeg også påfunna som omveier. Og joda, de mange metagrepa kan her og der kjennes som unnskyldninger Færevåg bruker for ikke å gå dit det gjør vondt. Men omveiene fortellingene gjør, fører noe eget med seg. De blir ikke bare påhitt for påhittets skyld. Heller, ved å vende blikket mot andre ting og la sorgen over søstera finnes ytterst i sidesynet, klarer boka å være lett uten å miste alvoret. Den klarer å bruke fantasien som undersøkelsesdrivkraft uten å miste bakkekontakten. Den klarer å si noe om hvordan sorgen hele tida er der, men at livet også går videre. Sorga er «eit orgelpunkt», står det, «ein uforanderleg basstone som ligg under alle lysare akkordskifte, melodiar, arpeggioar og triller i eit stykke kyrkjeorgelmusikk».

I sum klarer fortellingene å uttrykke noe helt vesentlig om hva lesing gjennom et liv kan tilføre: Noen ganger kan bøkene være veier ut av det som står på rundt en, andre ganger kan de være veier inn i det samme – og begge deler er nødvendig.

Færevågs stadige fordøying av søsteras død gjennom de mange og ulike fortellingene unngår det sentimentale, men er heller ført i en lun og oppriktig tone. Når jeg leser, blir det tydelig for meg hvordan forfatteren har klart å gjøre om sorgen over søsteras død til takknemlighet.

---

Fortellinger

  • Odd Eirik Sætre Færevåg
  • Den vesle jenta og havet. Korte forteljingar frå Røvær 1899-2044
  • Samlaget, 2020

---

Les mer om mer disse temaene:

Ulla Svalheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker