Anmeldelser

Marksets dogmer

Kjell Markset øser av erfaringer med kropp og helse, og skriver med stor iver. Men det går litt over stokk og stein: Det er tross alt ikke alt vi kan ete av oss.

Kjell Markset er prest og grunnlegger av KRIK, Kristen Idrettskontakt. Han er også en ivrig og selvlært «kroppsforsker».

Gjennom et langt treningsliv og kontakt med noen av Norges fremste idrettsutøvere, har han opparbeidet seg et arsenal av erfaringer med trening og kosthold.

Han har utviklet et konsept, 4Basics, som handler om fire grunnleggende verdier som må stå i en gjensidig balanse for at livet skal være godt å leve: Aktivitet, hvile, relasjoner og kosthold.

I boken Levekraft gir han leseren et innblikk i dogmene. Vi finner ­kapitler om vannets og oljens helsebringende effekter, om menneskets psyke, om hjernen og fordøyelsen, om frokosten, middagen og gulroten.

Boken går rett inn i en moderne trend: Bøker om kosthold og trening, hvile og relasjoner går det for tiden 13 av på dusinet. Alle 13 er sikkert også bestselgere hos ARK.

Jeg er skeptisk til slike bøker.

De kommer stort sett med en eller annen quick-fix, og lanserer ofte «enkle grep» som skal «endre livet ditt».

LES OGSÅ: Dørum bestemte seg for å prøve en ny avhengighet

Marksets bok er ikke slik, han prediker ingen raske løsninger, og slår et slag for at moderasjon og balanse skaper velvære. Metoden hans er faktabasert, og han trekker oss gjennom en lang rekke ­informative kapitler om proteiner, karbohydrater, vitaminer og ­mineraler.

Boken minner i det store og hele om en undervisningsbok i ­ernæring. Lange avsnitt er fakta-
opplysninger om kroppen vår ­eller bestanddeler i matvarer.

Dette kunne jeg egentlig lest i min gamle pensumbok i naturfag på videregående.

Tynn is

Markset er en viljens mann, og avslører tidlig i boken at «de fleste problemene du sliter med, kan du fikse selv.» Dette er en skummel påstand.

Han ­mener informasjon om hjernen vår kan gjøre at vi selv kan kurere egen og andres angst, uten medikamenter, som han er skeptisk til. Her er han på tynn is, og må passe seg for ikke å gi falskt håp til mange mennesker som faktisk ikke kan leve uten medisiner mot psykiske lidelser. Han kommer litt for ofte med ubegrunnede påstander.

LES OGSÅ: Datatilsynet advarer mot å bruke gentester

Eksempler: Man kan kanskje høre musikk bedre om man går på omega-3, depresjoner kan forsvinne ved bruk av omega-3, du blir like «høy» av boller og melk som av narkotika. Flere av disse drøye påstandene belegges ikke, det er en stor svakhet ved boken.

Men Markset har klokkertro på den sterke forbindelsen mellom hva vi putter i oss, og hvordan vi har det. Det kan jo aldri bli en riv ruskende gal påstand. Dette commonsensiske budskapet formidler han med stor energi og overbevisende iver.

Sunn fornuft

Akkurat denne iveren smitter heldigvis litt mer enn de litt for mange ubegrunnede påstandene. Det gjør at jeg alt i alt velger å ta med meg flere av de tilsynelatende mange gode rådene idrettspresten serverer oss på sølvfat.

De er tross alt basert på en god porsjon sunn fornuft.

Eskil Skjeldal

anmeldelse@vl.no

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser